Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Hvorfor skal vi spise mindre salt?

Her får du svarene på hva salt gjør med kroppen din, og tips til hvordan du enkelt kan lage sunnere taco.
16. juni 2017

– For mye salt kan øke blodtrykket vårt. Det øker risikoen for hjerte- og karsykdom og er den viktigste risikofaktoren for hjerneslag, sier professor Jorunn Kaiander Sundgot-Borgen. Hun er ekspert på fysisk aktivitet, helse og ernæring, og vet mye om hvordan saltet påvirker kroppen.

Det er faktisk slik at tre gram mindre salt om dagen kan spare opp mot tusen norske liv og over en milliard kroner i året. Mange forbinder saltinntak med noe eldre mennesker er opptatt av, men professoren mener flere bør tenke over hvor mye salt de får i seg.

– Det er særlig de som har høyt blodtrykk, eller som er i risikosonen for å utvikle det, som må være spesielt forsiktige med salt. Ulike grupper i risikosonen er blant annet personer med overvekt, gravide og eldre med åreforkalkning, sier Sundgot-Borgen.

Den salte ferdigmaten
Det er mye salt i maten vår uten at vi selv har tilsatt noe, og kroppen venner seg derfor stadig til mer salt. – For de som spiser mye ferdigprodukter, vil det daglige inntaket av salt lett bli for høyt. Det er særlig suppeposer, sauser, gryteretter, frossenmiddager, behandlet kjøtt og chips-varianter som inneholder mye salt. Lager du mat fra bunnen, kan du styre saltinnholdet, og da blir det enklere å redusere saltinntaket, sier Sundgot-Borgen.

De siste årene har matvareprodusentene jobbet med å redusere saltet i flere av ferdigproduktene, for eksempel kjøttdeig og brød. Norsk Fjellbrød er fortsatt et av Norges mest solgte brød, også etter at saltinnholdet gradvis er redusert med 25 prosent i løpet av de siste årene.

Kroppen må ha salt
Salt er et mineral kroppen trenger. – Det er viktig for transport og lagring av væske, slik at vi har noe på lur i situasjoner når væskeinntaket er for lavt. Hvis vi har for lite av dette mineralet, skiller kroppen ut væske. Hvis vi har for høyt saltinntak, vil kroppen lagre vann, noe som kan øke blodtrykket, forklarer Sundgot-Borgen.

– Vi har ikke behov for mer salt enn én teskje daglig, men vi spiser omtrent det
dobbelte.

Sjelden vi får i oss for lite salt
Det er svært sjelden at nordmenn får i seg for lite salt, men personer som er syke og ikke holder på maten, eller som svetter svært mye, kan få problemer.

– I et varmt klima hvor kroppen over flere timer svetter for å kjøle seg ned, vil risikoen for saltmangel øke. I slike tilfeller kan man spise et par salte kjeks, frukt, eller ha salt pålegg på brødskiven for å forebygge ubehag, råder Sundgot-Borgen. Dette gjelder også i spesielle situasjoner hvor vanninntaket er unormalt høyt.

Ikke salt barnematen
Helsedirektoratet anbefaler at saltinntaket begrenses til 3–4 gram per dag for barn fra to til ti år. For barn under to år bør saltinntaket være enda lavere, lyder Sundgot-Borgens råd. – Foreldre må være observante med tanke på det daglige saltinntaket og sjekke saltinnholdet i maten de serverer. Barn som ikke er vant til saltsmak i maten, vil heller ikke savne det.

Tilskudd av salt under trening
Sundgot-Borgen er professor ved Norges Idrettshøyskole og har ledet ernæringsavdelingen på Olympiatoppen i flere år. Hun benytter anledningen til å korrigere en vanlig misforståelse om sportsdrikker:

– Sportsdrikker er ofte tilsatt mye sukker og en del salt som kan bidra positivt for prestasjonen og restitusjonen til en aktiv utøver. For mosjonister er det ikke bra å innta slike produkter dersom man ikke er svært aktiv over lengre tid, avslutter Sundgot-Borgen.

10 tips til hvordan du enkelt redusere ditt eget saltforbruk finner du i Magasinet Matnyttig

Fakta

Visste du at?

  • Tre gram mindre salt om dagen per person kan spare opp mot tusen liv og over en milliard kroner i året. (Kilde: forskning.no)
  • Saltprosenten i brød er mer enn halvert fra 1984 og frem til i dag. (Kilde: Seniorrådgiver Lars Johansson i Helsedirektoratet)
  • I matvaretabellen.no kan du søke informasjon om saltinnholdet i over 1500 matvarer.


Slik påvirker salt kroppen vår: 

Hjernen
Ettersom høyt saltinntak kan gi høyt blodtrykk, kan det øke risikoen for hjerneslag.

Nyrene
Dersom du har et langvarig høyt blodtrykk kan det svekke nyrenes evne til å filtrere avfallsstoffer ut av blodet. Det kalles også kronisk nyresvikt.

Blodårene
Det er blodtrykket som driver blodet gjennom kroppen. Hvis trykket er for høyt over tid, kan det skade blodårene og gi karskade. Høyt saltinntak kan bidra til at blodet strømmer kraftigere gjennom årene, og blodtrykket øker. I tillegg kan høyt saltinntak bidra til at blodårene blir mindre elastiske.

Øynene
Høyt blodtrykk kan medføre åreforkalkninger i blodårene i øyets netthinne. Dette kan gi netthinneskader og synstap.

Hjertet
Høyt blodtrykk øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Dette gjelder både kvinner og menn, unge som gamle. Hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i befolkningen.

Magen
Et høyt inntak av salt, saltede og saltkonserverte matvarer øker risikoen for kreft i magesekken. Spiser du mye bearbeidet kjøtt, øker du risikoen for kreft i tykk- og endetarm.

(Kilde: Jorunn Kaiander Sundgot-Borgen, ekspert på fysisk ernæring)

NorgesGruppen