NorgesGruppen skal redusere bruken av plast med 20 prosent innen 2025

NorgesGruppen skal redusere bruken av plast med 20 prosent innen 2025

NorgesGruppen skal redusere bruken av plast på egne produkter og i egen drift med 20 prosent innen 2025. I praksis betyr dette flere tusen tonn mindre plast de neste årene.
29. juni 2018

I løpet av de siste 50 årene har verdens plastproduksjon- og forbruk tyvedoblet seg. Det er plast til ulike former for emballasje som utgjør det desidert største bruksområdet i dag, delvis fordi materialet plast er fleksibelt og slitesterkt, det har lav vekt og det bevarer kvaliteten på sårbare produkter. Plast som kommer på avveie, og havner i naturen, fører til forsøpling og sløsing med ressurser. Det er utfordringer NorgesGruppen ønsker å bidra til å løse.

- Vi har lenge jobbet med å erstatte plastemballasje der det er hensiktsmessig, og har nå satt felles reduksjonsmål på tvers av alle forretningsområdene i NorgesGruppen. Det vil kreve en betydelig innsats. Vi ønsker å drive utviklingen av mer bærekraftige løsninger videre. Det er når plasten kommer på avveie at den virkelig blir et stort miljøproblem, derfor skal vi tilby plastfrie alternativer, eller nedbrytbare produkter, særlig innen de kategoriene som vi vet lett havner i naturen. Ett eksempel på det er engangsbestikk, sier kommunikasjonssjef bærekraft Signe Bunkholt Sæter i NorgesGruppen.

I tillegg til å redusere plast på egne produkter og i drift, skal all plast være lett å resirkulere.
- Det betyr for eksempel at vi skal unngå bruk av blandingsemballasje, og ikke bruke sort emballasje, sier Sæter.

Videre har NorgesGruppens forretningsområder forpliktet seg til å sikre en tydelig merking av produkter, ikke selge produkter som er tilsatt mikroplast og jobbe for bedre innsamling og gjenvinning av plastavfall.

Flere tiltak har allerede blitt satt i gang for å redusere plastbruken. KIWI har innført papirposer som alternativ til plastposene. MENY skal i løpet av det neste året fjerne all unødvendig engangsplast som bestikk, kopper, begre og sugerør fra butikkene, og erstatte dette med andre materialer. Dersom alle MENY-kunder velger bestikk i tre, vil kloden årlig spares for 2,3 millioner plastbestikk. 

- Et annet eksempel er initiativet NorgesGruppen tok for å redusere plast på fersk frukt og grønt med 20 prosent innen 2020. All plast på frukt og grønt skal være resirkulerbar i løpet av 2018. Fra 1. mai kom avokado i pappbeger, og i sommer kan man kjøpe jordbær i pappkurver, sier Sæter.

Signe Bunkholt Sæter

KONTAKTPERSON

Signe Bunkholt Sæter
Direktør bærekraft
90137294