SPAR går for hundre prosent Fairtrade-merkede roser

SPAR og EUROSPAR vil som Norges første dagligvarekjede tilby sine kunder utelukkende Fairtrade-merkede roser. Kjeden tar dermed et viktig steg i forhold til etikk og kvalitet i sitt blomsterutvalg.
25. august 2014

Allerede i fjor høst lanserte SPAR og EUROSPAR sine første Fairtrade-merkede roser i butikker over hele landet, men fra nå av vil hele roseutvalget være Fairtrade-merket. SPAR blir dermed den første dagligvarekjeden i Norge som skifter ut en hel produktgruppe til Fairtrade.

 - Dette gjør vi for å tilby våre kunder førsteklasses roser, og ikke minst for å øke bevisstheten rundt Fairtrade sitt viktige arbeid for å bedre arbeiderens levevilkår ved plantasjene i Kenya og Tanzania. Vi kan bidra til å gjøre en forskjell, sier markedssjef i SPAR og EUROSPAR, Martin Munthe-Kaas.

Daglig leder i Fairtrade Norge, Marianne Størseth, mener at SPAR-kjedens overgang til hundre prosent Fairtrade-merkede roser gir en viktig signaleffekt.

- Når en stor og landsomfattende kjede som SPAR bestemmer seg for å skifte ut en hel produktkategori, viser de at de tar rettferdig handel og dermed samfunnsansvar på alvor.
Roser er en av Fairtrades største produktgrupper og i Norge ble det solgt over 13 millioner stilker i 2013.

- Med full satsning fra SPARs side, skapes det nå enda mer etterspørsel. Det betyr økt salg som igjen gjør at enda flere fattige arbeidere får bedre betingelser for arbeidet de utfører. Vi håper at enda flere kjeder følger SPARs eksempel, sier Størseth i Fairtrade Norge.

NorgesGruppen har et mål om minimum 15% vekst på miljø- og etisksertifiserte produkter og har arbeidet med Fairtrade Norge i en årrekke.

- Vi er stolte av at SPAR ønsker å ta en posisjon på Fairtrade-roser og er med å bidra til en bærekraftig utvikling, sier fagsjef etisk handel i NorgesGruppen, Line Wesley-Holand.

Les mer om NorgesGruppens arbeid med etikk i verdikjeden

Rosene som selges hos SPAR og EUROSPAR kommer fra plantasjer i Kenya og Tanzania. En rapport fra Senter for Evaluering ved Saarland Universitet i Tyskland, publisert i 2012, viser at ansatte ved Fairtrade-sertifiserte blomsterplantasjer har en tryggere og sikrere arbeidsplass. Her er det forbud mot alle former for diskriminering, det er krav om en minstelønn, bruk av farlige kjemikalier er forbudt og arbeiderne har rett til å organisere seg. Les mer på http://www.fairtrade.no/