Alle gode ting er tre

KIWI fortsetter satsingen på grønne dagligvarebutikker og åpner sin tredje miljøbutikk. Materialvalg og ny energiteknologi bidrar til at klimagassutslippet reduseres med 50 prosent.
10. mai 2017

KIWI Nordre Jarlsberg Brygge ligger i Sande i Vestfold og åpner torsdag 11. mai.

– Grønne butikker er fremtiden, og vi er utrolig stolte over å kunne åpne den tredje av våre grønneste butikker, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.

– I KIWI tar vi grønnfargen vår på alvor. Vi jobber kontinuerlig for å gjøre dagligvarebransjen mer miljøvennlig.

Merkostnad: 5 mill. kroner
Den nye miljøbutikken er et lavenergibygg og måler over 1 200 kvadratmeter. Butikken er utstyrt med det nyeste innen miljøteknologi. Overskuddsvarmen fra kjøle- og frysedisker skal brukes til oppvarming av bygget. Solcelleanlegget, som dekker nesten hele taket, skal produsere omtrent 18 prosent av butikkens årlige strømbehov. Butikken er kledd i miljøvennlige trematerialer og utstyrt med ladestasjon for elbiler og elsykler. Merkostnaden for miljøtiltakene er på rundt fem millioner kroner.

– Jeg er stolt over å være del av et selskap som satser på miljø, sier butikksjef Pål Kiese-Eriksen.

KIWI Nordre Jarlsberg Brygge er bygget etter lavenergistandarden, med strenge krav til isolasjonsevne, tetthet og energibehov. Trebekledningen gir godt innemiljø og reduserer det totale behovet for energi.

– Det er ekstra gledelig å få åpne en butikk som samlet kutter byggets klimagassutslipp med 50 prosent, sier Kiese-Eriksen, som har fått på plass et team på 14 medarbeidere.

– De er motiverte, blide og tvers igjennom grønne! Vi gleder oss alle veldig til åpningen, sier Kiese-Eriksen.

Flere miljøbutikker
– Vårt mål er å gjøre det enkelt for kundene våre å leve miljøvennlig. Derfor er det et naturlig steg for oss å satse på miljøvennlige butikker, forteller Bjørkøy.

Tidligere har KIWI åpnet to miljøbutikker, den første på Auli i Romerike og den andre på Fjeldset i Elverum. KIWI Nordre Jarlsberg Brygge er en videreføring og videreutvikling av disse. Sande-butikken er også den første miljøbutikken kjeden bygger uten støtte fra ENOVA.

–Vi åpner enda en miljøbutikk i år. Denne åpner på Dalgård i Trondheim i september, forteller KIWI-sjefen.