Plastreduksjon hos MENY, Kiwi og Bakehuset

På denne siden ser du eksempler på hvordan noen av NorgesGruppens profilhus - MENY, Kiwi og Bakehuset - har redusert plastforbruket gjennom ulike tiltak.

Plastreduksjon hos MENY 

Gjennom en rekke tiltak har NorgesGruppens profilhus MENY redusert bruken av plast med 300 tonn hvert år de siste årene. I kuttarbeidet gjør kjeden avveininger opp mot matsvinn, siden plast i mange tilfeller øker holdbarhet og beskytter mot slagskade – ikke minst på frukt og grønt. Gjennom tiltakene i NorgesGruppens plastprosjekt BANG har allikevel MENY redusert det årlige plastforbruket med mer enn 175 tonn siden 2017. I tillegg kan all plast på kjedens frukt og grønt nå resirkuleres, og den forsøker å gå over til løsvekt der det er mulig (som på sesongvarer kjøpt kortreist rett fra bonden).

Eksempler på tiltak er at MENY har byttet plast med papp på en rekke frukt- og grønnsakprodukter, og har introdusert gjenbruksposer til frukt og grønt i løsvekt. I tillegg er plastposene til frukt og grønt blitt tynnere og mindre, plastemballasjen i ferdigrettene er erstattet med papp, begrene i salatbaren er nå laget av papp og smågodtbegrene i plast er faset ut.

Andre eksempler er at pakninger med plastbestikk er erstattet med nedbrytbar tre, plastsugerør er erstattet med papp, flerbruksglass i plast er lansert som et alternativ til engangsplast og papirposer er innført som alternativ til plastbæreposer.

I tillegg til å redusere mengden plast eller finne mer miljøvennlige emballasjeløsninger for egenutviklede varer, har MENY tett dialog med sine leverandører på dette. Det har resultert i at kjeden blant annet har kunnet introdusere oppvaskbørste i tre, spylervæske i pappkartong og tannbørste av bambus.

I mange tannkremer, såper, skurekremer, hårprodukter, ansiktsskubber og andre hygieneprodukter blir det tilsatt ørsmå partikler av plast. MENY har ingen slike produkter som inneholder mikroplast.

Plastreduksjon hos Kiwi

KIWI er et annet av NorgesGruppens profilhus som har gjennomført en rekke tiltak for å redusere plastforbruket. Kjeden bruker handleposene til å fremme kildesortering ved å benytte 50 prosent  resirkulert plast i disse. KIWI har også bærenett tilgjengelig i alle butikker.

På tross av at tusenvis av skrubbekremer, tannkremer og andre hygieneprodukter er tilsatt ørsmå partikler av plast, inneholder ingen slike hygieneprodukter hos KIWI mikroplast.

Både plastsugerør og plastbestikk har gått ut av fast sortiment hos KIWI. Plastbestikket er byttet ut med skjeer, kniver og gafler i tre, og plastsugerørene med papp – lang tid i forkant av EUs forbud mot engangsprodukter av plast fra og med 2021. Også plastemballasje og plastvinduene i eskene til de aktuelle produktene er fjernet. Bare denne ene endringen har ført til en årlig reduksjon på nesten 45 tonn mindre plastavfall (basert på 2018-salgstall).

Plastreduksjon hos Bakehuset

Bakehuset består av elleve lokalbakerier, er Norges største bakehus og heleid av NorgesGruppen. Bakehuset leverer brød til NorgesGruppens butikker, og gjennom å fjerne plastvinduet som var i brødposene er miljøet spart for 70 tonn plast i året. Før måtte forbrukerne skille plast og papir fra hverandre, for å kunne resirkulere. Nå kan hele posen kastes rett i papiravfallet.