Om kort tid vil den ravnsvarte drikken, som mange ikke kan unnvære, brennes i ultramoderne og klimavennlige lokaler i Vestby. Og når produksjonen er i gang i det nye anlegget, vil utsøkt kaffe-aroma blande seg med lukten av treverk.
Høsten 2020 flytter Joh. Johannson Kaffe fra Filipstad i Oslo til Deli skog i Vestby. Det nye anlegget blir et av verdens mest miljøvennlige kaffebrennerier og er allerede tildelt Norsk Energis energi- og miljøpris for 2019. – Prisen er en bekreftelse på at vårt miljøengasjement er ektefølt og sterkt, sier administrerende direktør Espen Gjerde i Joh. Johannson Kaffe.
Bærekraftig kaffehistorie
Det nye anlegget vil være bærekraftig på flere måter. I tillegg til en reduksjon i klimagassutslippet på hele 85 prosent sammenlignet med dagens drift, blir det brukt massivt tre i tak og bæresøyler. Stålet som benyttes er resirkulert. Energiforsyningen skjer gjennom en kombinasjon av energibrønner, solceller og overskuddsvarme fra kaffebrenningen. Dagens bruk av propan vil bli erstattet av biogass.
Klimanøytral fremtid
Joh. Johannson Kaffe produserer i dag en tredjedel av all kaffe som drikkes i Norge.
– Vi kan snart tilby kaffe av høy kvalitet produsert i et fremtidsrettet miljøbygg med vesentlig reduserte CO2-utslipp sammenlignet med dagens anlegg på Filipstad. Samlet vil nytt anlegg gi oss en betydelig konkurransekraft i årene fremover, sier Espen Gjerde.