Grønn parkering - lad mens du handler

Kiwi og Nissan går sammen om landets hittil største utbygging av hurtigladere for elbiler. Laderne vil være universelle, noe som knapt finnes i Norge i dag. Prosjektet «Grønn parkering» innebærer installering av 50-75 ladere ved utvalgte butikker landet rundt.
03. april 2014

Prosjektet ble lansert av Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft på Kiwi Mølla Tirsdag 1. april 2014.

Hurtigladerne, som leveres av Nissan, kan lade opp et normalt batteri inntil 80 prosent på kun 20 minutter og vil i første omgang være gratis for KIWI-kunder.

Snorre Sletvold, generalsekretær i Norsk Elbilforening, ønsker initiativet velkommen. 
- Prosjekt «Grønn parkering» er unikt fordi vi vil kunne lade bilen svært raskt, mens vi gjør dagligdagse gjøremål. Det vil definitivt gjøre det enklere å velge elbil som bil nummer 1.

Større bruksområde for elbiler
En raskt voksende andel av norske bilkjøpere har fått øynene opp for elektrisk mobilitet og undersøkelser viser at elektriske biler også i stor grad fungerer som hovedbil i husholdningen. Det ruller 25 000 elbiler rundt på norske veier i dag, og hovedhensikten med prosjektet er å gjøre hverdagen for elbilistene enklere, kjappere og billigere. Dessuten bidrar et hurtigladernettverk til at det blir enklere å ta med elbilen på tur.

Universell lading
I dag er det totalt 1 353 ladestasjoner i Norge, men bare 78 av disse er hurtigladere. En utfordring er at det per i dag knapt finnes noen ladere som passer alle typer elbiler med mulighet for hurtiglading. Nissan, som blant annet står bak landets mestselgende elbil Leaf, har utviklet en hurtiglader som både ivaretar såkalt CHAdeMO-standard (som Nissan LEAF, Citroen C-Zero, Mitsubishi i-Miev og Peugeot Ion benytter), AC-standarden som brukes av Renault og CCS-standarden til Volkswagen og BMW. Etter hvert vil også Tesla ha mulighet for å lade på CHAdeMO-standard ved bruk av adapter.

- 2013 var det definitive gjennombruddet for elbilnasjonen Norge. Neste steg i elbilrevolusjonen må være å legge til rette for rask og effektiv ladning landet rundt, sier Country Manager i Nissan, Pål Simonsen.

Gratis ladning 
Prosjektet Grønn parkering innebærer at mellom 50-75 universale hurtigladere bygges ut ved KIWI-butikker landet rundt i løpet av 2014. Byggingen starter denne våren og den geografiske spredningen vil gå så langt nord som til Tromsø. Tilbudet blir i første omgang gratis ut året.

- Vi ønsker å gjøre det enklere for kundene våre å velge miljøvennlig. Når bilen kan lades opp i løpet av en kjapp handletur, blir det lett å ta grønne valg, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.