Fjerner engangslokk av plast i serveringsmarkedet
Ett år etter at NorgesGruppen signerte Plastpartnerskapet, merkes innsatsen: 30 tonn med plastlokk til kaffebeger fases ut denne uken, og til høsten forsvinner ytterligere 140 tonn plast fra varmmatboksene.
Da NorgesGruppen i fjor signerte Plastpartnerskapet, forpliktet vi oss til å kutte bruken av plast i engangs mat- og drikkebeholdere med 50 prosent innen 2026. Nå, ett år senere, er de første store tiltakene klare.
– Det første som skjer nå, er at vi i uke 18 fjerner fire ulike kaffelokk fra sortimentet. De utgjør hele 30 tonn plast. Kundene får ikke tilgang til disse fremover, forteller Tom Cato Malmer, kategorisjef i NorgesGruppen.
Dette er bare starten. Til høsten fjernes fem ulike varmmatbokser i 100 prosent plast, et tiltak som alene kutter hele 140 tonn plast.
– Det er snakk om produkter med høy omsetning. Vi vet det kan bli kundestøy, men vi har gode alternativer klare i fiber og papp. Vi må tørre å stå i det og vise til alternativene for å nå målet, sier Malmer.
Flere kunder i storhusholdning har allerede vist entusiasme.
– De største kjedene har fått informasjon og vært svært positive, spesielt til utfasing av lokkene. Vi opplever at bærekraft er blitt et viktig kriterium når kundene gjør sine innkjøp, sier Ulrikke Bille Selmer, fagsjef kvalitet i NorgesGruppen.
Fra kartlegging til gjennomføring
Det første steget på veien var å kartlegge hvilke produkter i sortimentet som inneholdt plast.
– Vi hadde ikke en god nok oversikt over hvor mye plast vi hadde på lager. Det var et stort arbeid å kartlegge dette. Nå har vi et måleverktøy på plass, og vi er klare til å rapportere våre resultater til Klima- og miljødepartementet, sier Ane Simonsen, fagsjef kvalitet og miljø, NorgesGruppen.
Hele bransjen må med
NorgesGruppen er blant de største aktørene i Norge på engangsbeholdere til både servering og dagligvare.
– Da er det på sin plass at vi bidrar til å nå Norges mål om plastreduksjon. Men vi når ikke målet alene. Vi håper flere av konkurrentene våre også blir med og signerer Plastpartnerskapet, sier Selmer.
En av de største utfordringene med engangsplast er at det bidrar til forsøpling.
– Vi gjør dette for å bidra til mindre forsøpling, mer gjenvinning og en mer bærekraftig bransje, avslutter Selmer.
NB! Bildet som illustrerer saken er KI-generert