En milliard i lokalmat, mange nye gründere

En milliard i lokalmat, mange nye gründere

NorgesGruppen har utviklet et bredt sortiment av lokalmat i sine butikker. På ti år har MENY femdoblet salget av lokalmat, og omsetter nå norske, lokale produkter for nærmere en milliard kroner.

NorgesGruppen har i mange år samarbeidet tett med 650 lokalmatprodusenter og det norske landbruket for å bidra til lokal verdiskaping og øke kvaliteten og mangfoldet i norsk dagligvare. Det bidrar til å utvikle matnasjonen Norge gjennom tradisjoner, nye smaker, innovasjon, historie og kvalitet. Totalt var det en omsetningsøkning på 5 prosent fra 2018 til 2019 innen denne kategorien.

Samfunnsansvar

– Lokalmat er en del av samfunnsansvaret vårt, men også ett av våre konkurransefortrinn. Lokale matskatter er populært blant kundene, både i byene og i distriktene, sier Eivind Haalien, ansvarlig for lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen.

Sammen med HANEN deler MENY årlig ut prisen Årets Lokalmatgründer for å løfte fram spennende aktører innen norsk lokalmat og -drikke. I 2019 gikk Ostebygda – et fellesskap mellom åtte melke- og osteprodusenter i Hallingdal – av med seieren. Gjennom godt samarbeid har Ostebygda bygget opp et helt spesielt nettverk der delingskultur og framsnakking er essensielt.

Løfter fram matprodusenter

Lokalmat bidrar til at butikkene våre blir mer unike og spennende, og vi ser at våre kunder blir stadig mer opptatt av hvor maten kommer fra. Lokal identitet, unike historier og det å støtte opp om lokalt næringsliv har i økende grad blitt en viktig del av kjøpsbeslutningen. Gjennom satsinger som Jacobs Utvalgte og MENYs matskattstipend, har NorgesGruppens butikker bidratt til å løfte fram mange norske matprodusenter. Vinneren av Matskattstipendet 2019 ble Ask Gård for deres økologiske hverdagssalami, et produkt vi håper vil bli populært hos kundene.

Vi jobber videre med å samarbeide med lokale produsenter og løfte fram lokale matprodukter i butikkhyllene, og skal jobbe hardt for å bidra til at salgsøkningen kan fortsette i samme tempo.