Rester er gull verdt!

Rester er gull verdt!

– Det beste er om vi ikke lager mer mat enn vi trenger, sier Christer Rødseth, kjøkkensjef og TV-personlighet.

Christer Rødseth er en mann med sans for god smak og bærekraftige valg. Kjøkkensjefen på restaurantene Code og Vaaghals i Oslo er opptatt av at mat skal smake godt, og at vi ikke må sløse unødig med ressursene.

 – Det som er viktig for meg, er hvordan vi i hverdagen kan gjøre det enklere å ikke kaste mat. Og det aller enkleste er å ikke lage mer mat enn vi trenger, sier han.

 For Rødseth har det alltid vært en motivasjon å spare, og at det skal være så lite ­mat­svinn som mulig.

 – Og da jeg virkelig ble klar over det enorme klimaavtrykket som matsvinn medfører, ble jeg sjokkert, sier han.

 Han var miljøengasjert fra før, men som programleder i NRKs «Matsjokket» fikk han for alvor innsikt i hvor mye matkasting som pågår i de tusen hjem.

 – Det var en skikkelig vekker. Jeg mener; vi kaster 100 millioner brød i året. Det er helt sykt. Jeg er engasjert, og etter det programmet trodde jo folk at jeg ikke spiser annet enn restemat. Men jeg er ingen aktivist, liksom. Jeg er ingen pekefingertype som sier «fy, fy, fy», sier han, og legger til at det heller handler om å ta smarte, bærekraftige valg. Det gjelder å være lur med det du skal spise, og ikke tenke på alt du skal la være å kaste.

– Jeg er flink til å planlegge akkurat det jeg skal spise, og ikke mer, sier han.

 

Fra ‘knirk’ til ‘crunch’

Mat skal være noe vi koser oss med, og det er viktig at vi tenker at mat er bra, mener Rødseth. Også restematen. Sin egen middag forbereder han for to dager av gangen, og han legger i de siste ingrediensene som fisk og kjøtt rett før det skal serveres.

 – Mitt største mantra er at folk må slutte å oversteke fisk. Det er en ganske skjør råvare. Jeg får frysninger av overkokt torsk og knirke­laks (når laksen er så godt stekt at den «knirker» når du spiser den, red.anm.) toppet med grovkornet pepper, sier han.

 Svaret på hvordan du unngår knirkelaks, utover å være påpasselig med varmebehandlingen, er at du romtempererer fisken før tilberedning, tipser han. Og lager du en gryterett eller suppe skal fisken og noen av ingrediensene vente helt til slutt, slik at smak og struktur ivaretas.

 – Lag basen først, med kraft, og legg i den mengden fisk du vet du skal spise, ikke mer. Ikke noe oppkok. Hold også igjen på selleri­stang og vårløk helt til slutt; det gir «crunch». Sitronsaft vil også gi deg en helt annen opplevelse om du har den i fersk samme dag som du spiser retten, sier han.

 Og fiskerester, det trenger du egentlig aldri å få om du tilbereder middagen rett. Det å spise godt blir miljøvennlig når mengden er akkurat passe, hver gang.

 – Det er mye bedre at du lærer deg til å lage nettopp det du trenger, og ikke mer enn det. Det er så enkelt som at du kun steker fisken du vet du skal spise i dag. I morgen kan du steke ny fisk, sier han.

 Les hele intervjuet med Christer og få alle hans beste restetips ved å lese hele artikkelen i Magasinet Matnyttig her.