Vil hjelpe utsatte arbeidere
Matindustrien har millioner av migrantarbeidere. Nå trappes kampen opp for å bekjempe dårlige arbeidsforhold for disse arbeiderne.

Det finnes om lag 232 millionermigranter i verden. 90 prosent utgjøres av arbeidere og deres familier (tall fra ILO og DNV GL). Thailand har tre millioner migrantarbeidere (anslag fra International organization for migration). 80 prosent av dem kommer fra Myanmar (anslag fra ILO).
NorgesGruppens ambisjoner for arbeidet med etikk og miljø
- Gi kundene trygghet for at varene er produsert under verdige forhold
- Gi mennesker og dyr i verdikjeden en bedre hverdag og et bedre miljø
- Være ledende på etiske- og miljøsertifiserte produkter
Beslaglagte pass, dårlige arbeidsforhold, manglende lønnsutbetaling, sviktende beskyttelse fra myndighetene og ingen adgang til fagforeninger.
Dette er forhold migrantarbeidere utsettes for i større grad enn andre arbeidere, ifølge en rapport Det Norske Veritas (DNV) har utarbeidet for Unil, NorgesGruppens produsent av egne merkevarer.
- Forholdene for migrantarbeidere er en verdensomspennende utfordring som vi har satt fokus på det siste året, fordi disse problemene har kommet frem gjennom medieoppslag, uavhengige rapporter og vår egen risikovurdering, forteller Bjart Pedersen, fagsjef CSR og prosesstyring i Unil.
Uverdige forhold
Nylig ble det avdekket uverdige arbeidsforhold for migrantarbeidere på to thailandske fabrikker som leverer varer til Unil. Migrantarbeiderne kommer i hovedsak fra Myanmar og har måttet betale en avgift til mellommenn for å få komme til fabrikken, de får lavere lønn og blir dårligere behandlet enn sine thailandske kolleger.
Stiller strenge krav
International Labour Organization (ILO) og Initiativ for etisk handel (IEH) anbefaler å ikke kutte ut leverandører når slike forhold oppdages, men heller jobbe med leverandøren for å bedre arbeidsforholdene. DNV peker på at migrantarbeid generelt kan ha positive effekter også for arbeiderne, i form av arbeid og bedre inntjening.
- Nå har vi spurt den aktuelle leverandøren i Thailand om en uttalelse og forslag til forbedring. Vi stiller strenge krav, men gir dem tid til å forbedre seg. Etter en stund vil vi foreta en revisjon for å se om endringene er gjennomført, opplyser Pedersen.
Revisjonene utføres av lokalt ansatte i uavhengige firmaer som Det Norske Veritas GL eller gjennom NorgesGruppens medlemskap i BSCI, et samarbeidsorgan for etiske spørsmål. I tillegg hender det at Unils representanter er til stede for å observere. Unil samarbeider med svenske Axfood, danske Dagrofa og finske Tuku om flere av revisjonene og kontakt med leverandørene.
Ikke bare i risikoland
Nye leverandører må underskrive på at de følger NorgesGruppens Code of Conduct før de får kontrakt. Deretter gjennomføres en revisjon, og en godkjennelse der varer i tre år.
Rundt 20 av landene Unil har leverandører i, regnes som risikoland. Unil kartlegger nå antall migrantarbeidere hos leverandørene de benytter i risikoland. Steg to vil være å undersøke arbeidernes kontrakter. En målsetting er å gjennomføre revisjoner på alle fabrikker i disse risikolandene. Men migrantarbeidere som opplever dårligere arbeidsforhold enn sine kolleger, finnes ikke bare i fjerne strøk.
- Bærleverandører i Sverige og Øst-Europa benytter migrantarbeidere. Også her er det blitt avdekket dårlige arbeidsforhold, som vi følger opp, forteller Bjart Pedersen.
En mulig årsak til migrantarbeidernes dårlige kår rundt om i verden, er ifølge DNV den kompliserte kjeden av leverandører og underleverandører.
- Vi har god kontroll på førsteleddsleverandørene våre, men må bli flinkere på stegene videre ned i verdikjeden. Det er en utfordring når en fabrikk kan ha hundrevis av underleverandører, medgir Pedersen.