Lindis Hurum fra Leger Uten Grenser på Vinjerock

Lindis Hurum fra Leger Uten Grenser på Vinjerock

Ved inngangen til Jotunheimen møttes over 3000 mennesker i helgen for å nyte god musikk, fantastiske naturopplevelser og kortreist mat. I et telt fylt med Vinjerockere oppfordret mangeårige feltarbeider for Leger Uten Grenser, Lindis Hurum, dem til å bli sinna.
24. juli 2019

-Jeg er litt følelsesmessig og sosialt jetlagged nå. Å snakke for dere hjelper meg, og forhåpentligvis vil det tenne en gnist i dere, innledet mangeårige feltarbeider for Leger Uten Grenser, Lindis Hurum.

Hun kom hjem fra Haiti for to uker siden der hun har vært på sitt femte oppdrag, landet sliter fortsatt med å komme seg på beina etter et jordskjelv ødela landet i 2010. For andre året på rad deler hun sine historier fra felten med Vinjerockere.

Hurum bærer på et grunnsinne som driver henne. Hun er sinna på urett som rammer mennesker som bare er en flyreise unna og på hvordan storsamfunnet møter andres lidelse. Men hun har ikke dårlig samvittighet, det kommer det ikke noe godt av mener hun.

-Ingen orker å ha dårlig samvittighet over lang tid, og det leder bare til en følelse av maktesløshet og av det gror det ingenting Men sinne, det er det mye positiv energi gi og kan lede til mye bra. Jeg vil at dere skal bli sinna, sa hun til alle som hadde møtt opp.

 

De viktige historiene

-Noen ganger står jeg og freser i dusjen over nyhetene og framstillingen av konfliktene jeg opererer i. Statistikk biter ikke på, og fremstillingen om oss og dem er destruktiv, forteller Hurum.

Etter å ha møtt sønner, døtre, bestefedre og foreldre i de mest sårbare områdene i verden har hun kommet fram til at alle, uansett hvor man befinner seg, har de samme grunnleggende behovene.

-Vi trenger trygghet, vi trenger god helse, og vi trenger å være rundt de vi er glad i. Det gjelder militsledere og ofre for krigsforbrytelser. Det gjelder deg og det gjelder meg, sa hun.

I 2016 ga hun ut boken Det finnes ingen de andre - det er bare oss. Her er deler hun sine dagboknotater fra oppdrag i Haiti, den borgerkrigsrammede Sentralafrikanske republikk, ebolarammede i Liberia og redningsaksjoner i Middelhavet. 

-Ved å fortelle historiene mine håper jeg å bidra inn i debatten med noe annet enn tall.

 

Ikke bare for leger

Hurum var tidligere TV produsent, blant annet for TV2-programmet Vil du bli millionær, men etter sitt første oppdrag i Elfenbenskysten i 2006 var det ingen vei tilbake.

-Jeg er et levende eksempel på at alle som vil kan bidra i Leger Uten Grenser. Vi er ikke bare medisinere, sa hun med en klar oppfordring til å ta kontakt om noen skulle være interessert i feltarbeid.

 

NorgesGruppen har samarbeidet med Leger Uten Grenser siden 2013. Dette er andre året Lindis Hurum holder foredrag på Vinjerock.

 

KONTAKTPERSON

Dyveke Fjeld Elset
Kommunikasjonsrådgiver
48203471