Mer norske epler – med og uten frostskade

Mer norske epler – med og uten frostskade

NorgesGruppen har sammen med BAMA og Gartnerhallen funnet en løsning for å sikre så mye epler som mulig i norske butikker, på tross av trøbbel med frostskader i årets avling.
15. september 2017

- Kundene elsker norske epler. NorgesGruppen selger hvert år ut alt vi får inn, og vi ønsker oss mer norske epler til alle våre butikker. I år har vi en tilleggsutfordring. Frost under epleblomstringen har gitt korkskade i skallet på en del sorter, noe som kunne betydd enda færre epler i hyllene. Det har vi funnet en løsning på, sier kategorisjef for frukt og grønnsaker, Pål Westby i NorgesGruppen. 

Frostproblemer i blomstringen, og mye kaldt og vått vær på våren og forsommeren har gitt frostskader i epleskallet.

- Produsentene og vi har hatt en dialog om hvordan vi kan sikre epler til salg i butikk på tross av dette. Løsningen er at det i år vil bli noe mer skader på skallet enn vanlig, men den samme, gode smaken og levetiden på eplet er fortsatt likt, forteller Westby. 

Med denne løsningen går en større andel til salg av epler i butikk. Det er bra for butikkene og kundene, som også i år uten store frostskader ønsker seg mer epler, og det har vært avgjørende for bøndene å få til dette, for å unngå store inntektstap.

- Dette er rett og slett et godt eksempel på løsningsorientert samarbeid i verdikjeden, sier Westby.

Korkskaden har fått sitt navn fordi det er et korkaktig mønster i et eple som ellers er helt fint. Det er norske epler i butikk nå, og det blir fylt på så raskt som mulig. I løpet av neste uke vil det være god dekning over hele landet.

I løpet av den norske eplesesongen, som varer fra 1. september til 1. desember, selger NorgesGruppen mer norske epler enn ellers, mens det totale volumet av solgte epler er det samme som ellers i året. Importepler er med på å dekke etterspørselen etter epler, som de norske eplene ikke klarer alene.

De to øverste eplene uten frostskader, de to nederste med frostskader:
Signe Bunkholt Sæter

KONTAKTPERSON

Signe Bunkholt Sæter
Kommunikasjonssjef bærekraft (i permisjon)
90137294