NorgesGruppen redder løken og reduserer matsvinn

NorgesGruppen redder løken og reduserer matsvinn

NorgesGruppen lemper denne sesongen på kvalitetskravene på løk for at produsentene skal få noe ut av årets avling. Det betyr at mindre løk må kastes.
27. august 2018

- Sommerens finvær har ført til tidlig modning av en rekke frukt- og grønnsaker. Det skaper utfordringer for produsentene, som kan ende opp med å måtte kaste store deler av avlingene sine. Derfor lemper vi nå på kvalitetskravene, slik at produsentene må kaste mindre, sier kategorisjef for frukt og grønnsaker i NorgesGruppen, Pål Westby.

Hele avlinger, som i utgangspunktet skulle leveres utover sensommeren og høsten, har i løpet av en kort periode blitt leveringsklar. For å unngå store inntektstap for produsentene, er det helt avgjørende at verdikjeden samarbeider. Et godt samarbeid skaper bedre rammebetingelser, forutsigbarhet og mindre svinn totalt.

- At vi nå endrer kvalitetskravene på løk for å redusere matsvinn er et godt eksempel på løsningsorientert samarbeid gjennom hele verdikjeden, sier Westby.

Løk er den grønnsakssorten som er hardest rammet av det tørre og varme været i sommer, men også andre frukt og grønnsaker er rammet. Forrige uke tok MENY som inn hele den leveringsklare avlingen til den økologiske bonden Heinrich Jung, hvor store deler av avlingen sto i fare for å bli kastet. Ved å redusere utsalgsprisen, og samtidig løfte frem blomkålen gjennom plassering i butikk og markedsføring, håper MENY å sikre at blomkålen havner på matfat rundt om i landet, i stedet for å havne i søpla.

NorgesGruppen ser på muligheter til å lempe på kvalitetskravene på andre varegrupper som også har blitt skadelidende av det varme og tørre sommerværet.  

- Vi jobber hver dag med å redusere matsvinnet. Vi skal halvere vårt eget, og samarbeid godt med andre for å bidra til å redusere både hos forbruker og bakover i verdikjeden, avslutter Westby.