Hvorfor har enkelte julevarer en annen pris?

Hvorfor har enkelte julevarer en annen pris?

Flere kunder og medier lurer på hvorfor enkelte julevarer har en høyere pris, når produktet – bortsett fra juleemballasjen – er tilsynelatende likt originalen. Blir forbrukerne lurt? Her er forklaringen.
07. desember 2016

Torsdag 8. desember har TV2 Matkontrollen et innslag om prisingen av julevarer. De har funnet eksempler på julevarer som er dyrere enn originalen. De viser til noen eksempler: Maarud rifla salt og pepper, Sørlandschips havsalt, Non-stop, Nidars favoritter, Evergood og TINEs og Synnøves brunost.

Her er forklaringen:
Prising er sammensatt og komplisert, og det er forståelig at forbrukerne kan synes at det er forvirrende. Det er minst tre elementer som påvirker prisene på de typiske julevarene.

  1. Det er knalltøff konkurranse om kundene, og kjedene bruker pris som virkemiddel. Noen varer er svært prisutsatte store deler av året, dvs. at de ofte settes lavere - i lengre eller kortere perioder. Når da et slikt produkt kommer i en egen julevariant til ordinær pris, vil man finne eksempler på prisforskjeller på to relativt like produkter.

  2. Egen juleemballasje gjør at produktene er noe dyrere ut fra leverandør. Enhetskostnaden er høyere, blant annet fordi det er mindre volumer.

  3. En del av de tilsynelatende like produktene, er ikke helt identiske. Juleproduktene har små endringer fra originalen, som andre farger eller krydre.  

- Konkurransen i matbransjen er knalltøff og preget av lave marginer. SSB-tall viser at matvareprisene har steget mindre enn andre varer i samfunnet. Ser vi året under ett, er desember blant de minst lønnsomme månedene for bransjen, sier Per Roskifte, konserndirektør kommunikasjon og samfunnskontakt i NorgesGruppen. 

Her kan du lese mer om hvorfor matvarene koster det de gjør. Her kan du lese mer om fakta rundt prising.

Høysesong for prisjegerne
I kampen om å ha de laveste prisene, har dagligvarekjedene prisjegere som løpende sjekker konkurrentenes priser i sanntid. For prisjegerne er høytider og sesongskifter ekstra travle tider. I disse periodene, slik som nå inn mot jula, kan prisene ute i butikk endre seg fra time til time.