Svanemerket er 25 år

Svanemerket er 25 år

NorgesGruppen gratulerer Svanemerket, som gjennom 25 år har gjort det lettere for forbrukere å velge de miljøvennlige alternativene.
26. mai 2015

Svanemerket er i dag det mest kjente miljømerket i Norge, etter at Nordisk Ministerråd etablerte merkeordningen i 1989. I Norge forvaltes Svanemerket av Stiftelsen Miljømerking, som er opprettet av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

– Vi ønsker å gratulere jubilanten, og det at Svanemerket står så sterkt etter 25 år, viser at merket betyr noe når forbrukere gjør miljøvalg i butikkene, sier Inge Erlend Næsset, kvalitetsdirektør i NorgesGruppen.

– Vi har ambisjon om å være den ledende tilbyder av etiske og miljøsertifiserte produkter, blant annet ved å øke utvalget av svanemerkede produkter og etterspørre innovasjon og satsing hos merkevareleverandørene, sier Næsset.

NorgesGruppen har mål om 15 prosent årlig omsetningsvekst på sertifiserte produkter.

Les mer om NorgesGruppens strategi for etikk og miljø i Samfunnnsrapport 2014.

Produktenes livsløp
Svanemerket stiller miljøkrav til hele produktets livssyklus: forvaltning av råvarer, bruk av energi og kjemikalier og god nedbrytbarhet på avfallet. Merket gir en garanti for at produktet er blant de minst miljøbelastende innenfor den aktuelle produktgruppen.

«Redd verden. Litt hver dag.»
I forbindelse med 25-årsjubileet lanserer Svanemerket sin største forbrukerkampanje noensinne: «Redd verden. Litt hver dag.» Med denne kampanjen ønsker Svanemerket å synliggjøre for forbrukere at de valgene de tar hver eneste dag betyr noe i den store sammenhengen. At de ved å velge miljømerket bidrar til redusert klimabelastning, bærekraftig ressursbruk, biologisk mangfold og et giftfritt samfunn.

Topp 5 solgte svanemerkede produkter i 2014:

 1. Toalettpapir soft 12 pk, Unik
 2. Kjøkkenrull soft 4 pk, Unik
 3. Toalettpapir soft 6 pk, Unik
 4. Toalettpapir økonomi 8 pk, First Price
 5. Tørkerull økonomi 4 pk, First Price 

Gjelder NorgesGruppens egne merkevarer.

Fakta

Fakta om Svanemerket:

 • Svanemerket er det offisielle nordiske miljømerket
 • Skal gjøre det lettere å velge miljøvennlige produkter
 • Stiftelsen Miljømerking forvalter Svanemerket i Norge
 • Svanemerket er en nøytral og uavhengig merkeordning
 • Hvert tredje til femte år strammer man inn på kravene
 • Merket er frivillig