Kamran har plass til alle

Kamran har plass til alle

Grønland i Oslo er kanskje Norges største smeltedigel av ulike nasjonaliteter og kulturer. Her, hvor øst møter vest og sør treffer nord, driver Kamran Amin Joker Gamlebyen. Han er ikke i tvil: – Kraften ligger i mangfoldet!
03. mai 2022

Vi møter Kamran på butikkens kontor, og blir straks tilbudt kaffe. Vi takker ja, og får servert en rykende varm, ferskbrygget kopp av fineste sort. Mer om det siden.

Bygget stein for stein
Det var Kamrans far, opprinnelig fra Pakistan, som etablerte dagligvarebutikken i krysset Grønlandsleiret og Schweigaardsgate tilbake i 1986. Butikken ble snart et møtested for bydelens innbyggere. Det var her man traff kjente og slo av en prat før man hastet videre. Og var det noen som av ulike årsaker ikke hadde anledning til å handle selv, holdt det med en telefonbestilling før varene ble levert hjem.

Kamran hjalp til i butikken når han hadde tid, og overtok ansvaret i 2001. I dag består familiebedriften av seks dagligvarebutikker, med mulighet for ytterligere to. Familien eier et hotell i Kirkegata i Oslo, og leier ut lokaler til restaurantdrift.

Det er ingen overdrivelse å si at familien har tatt kloke valg, bygget stein for stein og lyktes godt i Norge.

Beina på bakken
Men det var altså i krysset Grønlandsleiret og Schweigaardsgate alt startet, og det er nettopp fra butikkens noe beskjedne kontor at Kamran styrer hele familiebedriften med over 40 medarbeidere.

– Du burde kanskje hatt et litt større og finere kontor, ettersom bedriften har vokst seg stor, prøver vi oss.

– Nei, det er overhodet ikke viktig. Det var jo her reisen begynte, det er her røttene våre er. Det føles veldig naturlig for meg å lede bedriften herfra. Faktisk er dette også møterommet mitt, smiler han beskjedent.

Og om bedriften har vokst, er det desto viktigere å beholde beina på bakken, mener han.

– Vi har fortsatt noen eldre kunder som ikke kan handle selv. De ringer eller sender handlelisten på sms. Vi pakker og leverer varene. Deretter betaler kundene med Vipps. Vi må jo hjelpe hverandre så godt vi kan.

Avhengig av hverandre
Kamran er stort sett på plass i butikken 05.30. Da stekes bakevarer som skal friste de første kundene som kommer når butikken åpner en time senere.

Han er også en ivrig sponsor av lokale klubber og foreninger, og har blant annet bekostet beplantning langs gatene til noen av borettslagene i nærheten. I forbindelse med tenning av julegrana, deler han ut pepperkaker, sjokolade og mye annet godt til ungene i nabolaget.

Og skulle en kunde mangle en krone eller to for å gjøre opp for seg, har Kamran en egen myntboks i kassen som han og medarbeiderne sper på med.

– Det handler jo om å gi noe tilbake til lokalsamfunnet. Vi er tross alt avhengige av hverandre for å få ting til å gå rundt.

Mangfold og respekt
Ettersom innbyggerne på Grønland har svært ulik geografisk og kulturell bakgrunn, gjenspeiles dette i arbeidsstokken til Kamran. Bare i Joker Gamlebyen alene jobber det mennesker med blant annet norsk, tyrkisk, marokkansk og somalisk bakgrunn.

Integrasjon, mangfold og respekt for hverandre står ikke nedskrevet noe sted, men praktiseres i det daglige. Om protestanter, muslimer, katolikker eller buddhister: Her lever religionene side om side med de daglige gjøremål.

I et skap på kontoret har Karman for eksempel bønnetepper som de ansatte kan låne for å be. Og siden fredagsbønnen er viktig for mange muslimer, organiseres ofte ekstravakter for de som ønsker å gå til moskéen.

 

Relaterte saker