-Du må ville en forandring

-Du må ville en forandring

Møt Penelope Lea fra Miljøagentene.


 1 Hvor kommer miljøengasjementet ditt fra? 

Det kommer fra da jeg var åtte og begynte å forstå hva som hender med klimaet. For meg er det en kjærlighetskamp. En solidaritetskamp. Vi vet at det er en kamp på liv og død, både for økosystemer, dyr og mennesker.

 

2  Du er medlem i Barnas Klimapanel. Hva innebærer det?

I Barnas Klimapanel jobber vi på veldig mange ulike måter. En av dem er å ta imot barn og unges tanker, redsler, håp og spørsmål om klima og miljø og videre­formidle det til beslutningstakere. Det innebærer også å bidra på alle mulige fredelige måter, til å legge press på beslutningstakere; gi dem makt til å gjøre den endringen som må gjøres. Det handler også om å formidle kunnskap. 

 

3  Hvordan ser ukemenyen din ut og hva er din favorittmatrett?

For meg og min familie er det viktig å bidra alt vi kan, så vi spiser mindre og mindre kjøtt, mer og mer kortreist. Vi forsøker å holde oss unna plastemballasje og å hindre matsvinn. Vi er glade i å lage mat sammen. Favoritten er kanskje hjemmelaget pizza hver fredag? Sausen må koke minst fire timer med laurbærblader fra hagen! Ellers liker vi å prøve nye og gamle oppskrifter.

 

4  Hva tror du vi spiser om 10 år? Om 20 år?

Jeg er nesten mer opptatt av hvordan vi spiser. Jeg håper vi setter mer pris på maten vår, verdsetter den høyere, tar vare på den enda mer. Jeg håper vi spiser på en måte som er bærekraftig for atmosfære, jord og mennesker.

 

5  Har du smakt larvebrød som selges i butikkene, og tror du at det er en forsmak på fremtidens mat?

Nei, det har jeg ikke smakt. Jeg tror vel ikke at vi bare kommer til å spise insekter i fremtiden. Dessverre er det mange insekter som sliter på grunn av klimaendringene. Vi kommer til å måtte bli flinkere til å ta vare på dem også. Jeg tror fremtidens mat må bli plantebasert og tilpasset stedet den vokser, og spises i nærheten av der den produseres. 

 

6  Omtrent hver åttende pose med mat havner i søpla. Hva er dine tips for å unngå matsvinn?

Lage litt mindre porsjoner! Planlegge innkjøp! Vi liker også å ha en restemiddag i uken. Være bevisst hvor heldige vi er som har nok mat. 

 

7  Hvis det er én ting du vil oppfordre folk til å gjøre for å leve mer bærekraftig, hva ville det vært? 

Hvis jeg må velge én ting må det være: Lær deg om situasjonen vi er i, sett deg inn i forskningen og bruk stemmen din! I valg og alle andre muligheter du har. Å endre levemåte i praksis – reiser, forbruk, mat – er også en måte å bruke stemmen sin på og å legge press på næringsliv og beslutningstakere.

 

8 Hva mener du er de viktigste tiltakene for å nå klimamålene?

Solidaritet! Klimakampen er en solidaritetskamp. Ellers: alle tiltak som kan senke klimagassutslippene så fort som mulig, er viktigst akkurat nå. Å ta vare på og utvikle alt som kan fange og lagre karbon. Ta vare på naturen vår. 

 

9  Og hvorfor tror du det er så vanskelig å få myndigheter og virksomheter til å forplikte seg?

Det er et stort spørsmål, men jeg opplever en uvillighet til endring. Uvillighet til å ta inn over seg den faktiske situasjonen vi er i. Uvillighet til å ta ansvar for det som er gjort og det som gjøres. 

 

10  Til slutt: Har du en særlig oppfordring til dagligvarebransjen?

Dere har virkelig en helt unik mulighet til å bidra! Se på målene dere har. Hva er det egentlig dere ønsker dere? Jeg mener det er grunnleggende galt å ønske stadig og uendelig økonomisk vekst. Dere har også et ansvar når det kommer til å bidra til bærekraftig forbruk, både for dere selv og for kundene deres. Har dere det dere trenger, synes jeg dere er heldige. Jorda tåler ikke at noen overforbruker og store ulikheter i fordeling av verdens ressurser er både galt, urettferdig og farlig.

FOTO: Miljøagentene 


Om Penelope Lea

  • Født 2005 
  • Ungdomsskoleelev og medlem av Barnas Klimapanel og aktiv i Miljø­agentene.
  • Vant Frivillighetsprisen for 2018 og ble i september 2019 valgt som Unicef-ambassadør.
Års- og bærekraftsrapport

Års- og bærekraftsrapport

Her finner du våre års- og bærekraftsrapporter