Jakten på den optimale emballasjen

Jakten på den optimale emballasjen

En optimal emballasje sikrer trygg distribusjon av maten, reduserer matsvinn, er miljøvennlig, gjenvinnbar og utnytter plassen maksimalt i transporten. Det er ikke lett å få til alt, men møt en som har klart det – Juanita-tomater fra Lauvsnes Gartneri.

Et miljøriktig og rasjonelt valg

Hvert år leverte Lauvsnes Gartneri millioner av beger med tomater heldekket med plastfolie til markedet. Det ville de gjøre noe med. Sammen med Moltzau Packaging, og med støtte fra Grofondet, har de laget en ny emballasje til cherrytomaten Juanita som dramatisk reduserer mengden av plast og som gjør at begeret nå i sin helhet gjenvinnes som kartong eller papir.

– Vi har fått til en gjennomtenkt løsning som fungerer i praksis, og som ikke gjør det vanskelig å bytte til en mer miljøvennlig emballasje, sier Jan Terje Vignes, prosjektleder for emballasjeprosjektet fra Lauvsnes Gartneri.

 

Reduserer transporten

Utformingen av tomatbegrene gjør også at Lauvsnes Gartneri øker fyllingsgraden på bilene, det vil si at flere tomater får plass i én transport, og dermed reduseres CO2-utslippet. De har også investert i pakkemaskiner som gjør at gartneriet mottar emballasjen flatpakket.

– Det sparer 30 prosent av transporten inn til oss og 20 prosent av uttransporten, sier Vignes.

 

Ikke gjort over natta

Vi ønsker oss mindre plast og matsvinn, men det er ikke alltid emballasjeinnovasjoner får den oppmerksomheten de fortjener. Én utfordring er at man ikke legger merke til kjente produkter som har fått ny emballasje. En annen utfordring er at man ikke sorterer den nye emballasjen riktig, og for eksempel kaster vinduet i plastavfallet.

– Det er veldig viktig at bransjen går fremover på dette punktet, både av miljøhensyn og fordi forbruker er opptatt av det. Men å endre emballasje er ikke gjort over natta, det kan være en krevende prosess. Utover å redusere bruken av plast handler det også om å få ned matsvinnet, og emballasjen må derfor sikre holdbarheten på varen, sier Inger Longva Birkevold, leder for Grofondet.

Les hele saken om jakten på den optimale emballasjen her. 

Års- og bærekraftsrapport

Års- og bærekraftsrapport

Her finner du våre års- og bærekraftsrapporter