Brenner for kaffe og klimaet

Brenner for kaffe og klimaet

Et av verdens mest avanserte og miljøvennlige kaffebrennerier ligger i Treveien i Vestby – og består av 90 prosent tre.

I desember 2020 startet Joh. Johannson Kaffe produksjonen i det som profileres som «Norges miljøvennlige kaffebrenneri» i Vestby. Anlegget er bygget for klimanøytral drift og skal ved hjelp av energibrønner, lavkarbon, solceller og varmegjenvinning produsere like mye – eller mer – energi enn det krever å drive det. Sammenlignet med det tidligere anlegget på Filipstad, er brenneriet i Vestby beregnet til å redusere klimagassutslippene med 85 prosent.

Så vel byggeprosessen som materialvalg har fulgt strenge miljøkrav. Store deler av bygget er oppført i massivtre, og til de delene som krevde andre materialer er det brukt resirkulert stål og betong med lavere utslipp enn normalt. Kaffebrenneriet følger standarden for passivhus og er sertifisert til BREEAM-NOR Excellent, som innebærer at det følger beste praksis for nybygg.

Kompetansesenter

I tillegg til miljøegenskapene gir det nye brenneriet flere fortrinn i driften. Kapasiteten er stor og høy automatiseringsgrad reduserer faren for feil og øker kvaliteten. Nye tekniske løsninger åpner også for å produsere mindre serier og tilby flere ulike kaffevarianter.

Ved siden av produksjonen har Joh. Johansson Kaffe et mål om å skape et kompetansesenter for kaffe ved brenneriet. Det avanserte anlegget gir perfekte rammer for å etablere et fagmiljø og dele kunnskap om kaffe som råvare og om prosessen som får frem de beste smaksopplevelsene.

Matnyttig 2020

Matnyttig 2020

Nysgjerrig på NorgesGruppen? Les vårt ferske magasin Matnyttig!