Brenner for kaffe og klimaet

Brenner for kaffe og klimaet

Et av verdens mest avanserte og miljøvennlige kaffebrennerier ligger i Treveien i Vestby – og består av 90 prosent tre.

I desember 2020 startet Joh. Johannson Kaffe produksjonen i det som profileres som «Norges miljøvennlige kaffebrenneri» i Vestby. Anlegget er bygget for klimanøytral drift og skal ved hjelp av energibrønner, lavkarbon, solceller og varmegjenvinning produsere like mye – eller mer – energi enn det krever å drive det. Sammenlignet med det tidligere anlegget på Filipstad, er brenneriet i Vestby beregnet til å redusere klimagassutslippene med 85 prosent.

Så vel byggeprosessen som materialvalg har fulgt strenge miljøkrav. Store deler av bygget er oppført i massivtre, og til de delene som krevde andre materialer er det brukt resirkulert stål og betong med lavere utslipp enn normalt. Kaffebrenneriet følger standarden for passivhus og er sertifisert til BREEAM-NOR Excellent, som innebærer at det følger beste praksis for nybygg.

Kompetansesenter

I tillegg til miljøegenskapene gir det nye brenneriet flere fortrinn i driften. Kapasiteten er stor og høy automatiseringsgrad reduserer faren for feil og øker kvaliteten. Nye tekniske løsninger åpner også for å produsere mindre serier og tilby flere ulike kaffevarianter.

Ved siden av produksjonen har Joh. Johansson Kaffe et mål om å skape et kompetansesenter for kaffe ved brenneriet. Det avanserte anlegget gir perfekte rammer for å etablere et fagmiljø og dele kunnskap om kaffe som råvare og om prosessen som får frem de beste smaksopplevelsene.

Års- og bærekraftsrapport

Års- og bærekraftsrapport

Her finner du våre års- og bærekraftsrapporter