Lever butikken, lever bygda

Lever butikken, lever bygda

Postkontoret forsvant. Banken forsvant. Da bensinstasjonen over gata måtte stenge dørene, kjøpte Joker-kjøpmann Vidar Finsådal den for å sikre drivstoff i bygda. – Jeg vil bidra til at dette fortsetter å være et levende samfunn. Nærbutikkens verdi ligger i å være et sted der folk treffes og blir sett, sier han.

joker finsland1

En hane galer litt trøtt i nabohuset. Det er som vanlig dekket opp med kaker og kaffe til kundene på Joker Finsland, og de ansatte er i ferd med å etterfylle varene som kom på formiddagen. Andefamilien som holder til i innsjøen et stykke bortenfor har funnet veien frem til butikkdørene, og venter spent på utsiden. Snart skal bygdas barn og eldre komme innom butikken, og da regner de med at det kommer noen smuler deres vei. Det ser ut til å bare være fryd og gammen på landet. Men det er mange store utfordringer for den lille matbutikken på bygda. I takt med at lokale arbeidsplasser forsvinner, må innbyggerne pendle til og fra større byer. På vei til og fra jobb passerer de gjerne store matvarehus som driver priskrig, og som har et produktsortiment som krever mer hylleplass enn det finnes kvadratmeter i den lille matbutikken.

– Alle som pendler kjører forbi minst fem store butikker på veien. Det betyr at kundene våre gjør et bevisst valg hver gang de kjører hjem for å handle. De vil oss vel, sier Vidar Finsådal, som ikke har planer om å legge inn årene. – Mange bor jo spredt her i bygda og noen ville få over 30 km til butikken om min butikk forsvant, forklarer han. 

Driver med hjerte for bygda

Da Vidar kjøpte bensinstasjonen rett over gata, var det bare ett av mange eksempler på engasjementet han har for hjemstedet sitt. Etter at kommunen la ned skolefruktordningen fordi det ikke fantes penger, begynte han å kjøre frukt til skolen hver mandag. Det er et samarbeid med FAU, og de foreldrene som kan og vil, betaler hundre kroner i halvåret for at barna skal få fersk frukt hver dag. Butikken leverer også brød og pålegg til skolekjøkkenet og skolefritidsordningen (SFO). Til 17. mai står Joker-butikken for 2500 smurte rundstykker.

Joker finasland2

Hei, sjef! roper barna fra SFO når Vidar besøker skolen. Engasjementet har gjort kjøpmannen til en kjent mann blant både store og små i bygda.

– Vi er åtte–ni stykker som står og smører rundstykkene, og starter sånn i 4:30-tiden. Vi leverer også maten til 17.mai-festen på kvelden, som samler rundt 700 mennesker, sier Vidar.

Når bedehuset arrangerer middagskafé for alle siste torsdagen i hver måned, leverer Joker-butikken alle matvarene. Sist var det blant annet 40 kilo fårikålkjøtt. Og da bedehuset ville sette opp en sandvolleyballbane tidligere i år, sponset Joker-butikken prosjektet med 20.000 kr.

Kjøpmannskapet er blitt til en livsstil for ham, og engasjementet går langt utover butikkdriften. For Vidar driver med hjerte for bygda. Kanskje er det fordi kjøpmannskapet kom inn allerede med morsmelken. Moren Aashild Kathrine Finsådal (80) begynte å jobbe i butikk i Grimstad som tolvåring og hadde åpenbart sans for faget, for det ble en livslang karriere som kjøpmann med ansvar for flere butikker i samarbeid med mannen, som kom fra Finsland. Etter å ha drevet butikk og forretninger i servicebransjen i 50 år fikk hun Kongens fortjenstmedalje i 2008. Selv om det er gått nesten 20 år siden hun overlot butikken til sin yngste sønn, er hun fremdeles daglig i full sving i butikken. – Hun er hele bygdas «besta» og er inspirasjonen bak mye av den omsorgen jeg har for butikken og lokalsamfunnet, forteller Vidar.

joker finsland3

Tre generasjoner: Vidar sammen med sin kone Åshild Weire Finsådal og sønnen Werner, og moren Aashild Kathrine Finsådal.

Ba om økt omsetning

Når de store konkurrentene bruser med fjærene sine i form av store priskutt og produktsortimenter, må lokalbutikken finne en egen måte å overleve på. En måte å gjøre det på er å utfordre bygda til en felles dugnad. Vidar ba lokalbefolkningen om hjelp til å øke butikkens omsetning, og lovet at hvis de lyktes med å øke 6 prosent ville han gi 100.000 kroner til gode formål. Engasjementet lot ikke vente på seg. Sammen med kunden Geir Nateland opprettet Vidar en gruppe på seks personer som skal fordele penger til gode formål i bygda. For denne ordningen fortsetter.

– Ved neste korsvei drømmer vi om å utvide badeplassen og bygge en fin park langs gang- og sykkelbanen som er påbegynt her, sier Vidar.

Joker finsland4

Gleder seg til ny idrettsbane: (F.v.) 10. klassingene Olav Hærås Røysland og Leif Åge Finsådal fra elevrådet på Finsland skole sammen med Vidar. Byggingen av den nye idrettsbanen starter i høst, og skal bli et flott anlegg med muligheter for tennis, friidrett, skating, basket med mer.


Men først skal det bli idrettsanlegg. Joker-butikken sponset prosjektet med 60.000 kroner, og etter hvert fikk Finsland Songdalen kommune med seg på planene. I høst er det byggestart for et kommunalt idrettsanlegg til rundt 17 millioner kroner, med blant annet tennisbaner, ballbinge og skaterampe til glede for bygdas barn og unge. Idrettsparken hadde ikke blitt noe av uten lokale pådrivere som Vidar, men slik han ser det finnes det bare én retning å gå, selv for en liten bygd; og det er fremover.

– Jeg er opptatt av å se nye muligheter for å bidra til en levende bygd. Om det ikke er utvikling, blir det avvikling, sier han. 

Joker FInsland5
Gir tilbake: Kjøpmann Vidar Finsådal lovet å gi 100.000 kroner tilbake til gode formål i bygda, dersom omsetningen økte med 6 prosent i 2017.

Fakta

Finsland

  • En del av Songdalen kommune, i Vest-Agder.
  • Har rundt tusen innbyggere (937 personer i 2015).
  • Forfatteren Gaute Heivoll kommer fra Finsland, og flere av hans romaner er basert på hendelser i bygda.

Kilde: snl.no

Merkur-programmet

Merkur-programmet er et utviklingsprogram for butikker i utkantstrøk. Målet er å sikre folk i distriktene tilgang til en nærbutikk av god kvalitet, og Merkur arbeider for at butikkene skal få tilleggstjenester som øker lønnsomheten og gir innbyggerne i lokalsamfunnet bedre tjenester. Programmet er eid av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Joker Finsland har fått støtte fra Merkur til utbyggingen av drivstoffanlegget. – Takket være Merkur kunne vi i 2017 investere to millioner i drivstoffanlegget på bensinstasjonen, og er sikret drift i 30 år fremover, sier Vidar Finsådal.

Vil du vite mer?

www.merkur-programmet.no 


Foto: Jørgen Nordby

 

Års- og bærekraftsrapport

Års- og bærekraftsrapport

Her finner du våre års- og bærekraftsrapporter