Livnærer seg på skogens bær

Livnærer seg på skogens bær

Pernille Svea og Gunnar Sagstuen har skapt et godt gründereventyr av ville bær. Nå høster produktene deres suksess i butikkene.

Vi dyrker ikke, vi høster. Skogen er et uutnyttet matfat som det i liten grad legges vekt på når det snakkes om «det grønne skiftet». Bærsanking nevnes ofte i en romantisk sammenheng, men ikke når det kommer til næring. Det ville vi gjøre noe med, sier Gunnar Sagstuen, som driver Røyland Gård med sin kone Pernille Vea. De er blant nærmere 650 lokalmatprodusenter som i dag er representert i NorgesGruppens kjeder.

 

Et hav av muligheter

I naturområdene rundt Røyland Gård i Engesland er bærsankingen i gang for fullt. Her håndplukkes alle hovedingrediensene; ville blåbær, tyttebær, krekling, rips og granskudd, som ender opp i syltetøy, saft, gelé og gløgg som paret lager selv på gårdens kjøkken. Etter hvert har også innleide hender blitt satt i sving, for etterspørselen hos vinnerne av Årets lokalmatgründere 2018 har for lengst vokst seg større enn hva et tospann kan klare. Røyland Gård har blitt et eksempel på hvordan gjøre utmarksressurser til et levebrød, og skape nye arbeidsplasser i bygde-Norge.

– Det er mulig å livnære seg på skogens grøde. Vi er en bærekraftig bedrift i utvikling, sier Sagstuen.

– Vi bor midt i matfatet, og har et hav av muligheter for å levere norske, usprøytede kvalitetsprodukter. Fokuset i markedet viser at nordmenn ønsker produkter med norske, ville bær. Vi ser muligheter for å levere mer, nå som kundene også er mer bevisste på hvor ren matproduksjon vi har i Norge sammenlignet med andre steder, sier Pernille Vea.

 

Bærekraft er god business

I 2012 byttet ekteparet ut tilværelsen som henholdsvis hundekjører på viddene i Finnmark og leder i Forsvaret, med gårdslivet i Agder. Da de tok over Gunnars familiegård satte de seg et mål om å få skogens spiskammer på agendaen. Og tiden har vist at det å utnytte norske råvarer på en bærekraftig måte treffer markedet godt. Røyland Gård har vokst raskere enn de hadde regnet med og omsetter i dag for rundt 2,5 millioner kroner i året på bærproduksjon og andre aktiviteter. De ser lyst på fremtiden. I samarbeid med Dyreparken i Kristiansand lager de blåbærsyltetøyet til Hakkebakkeskogens Bamsefar. Og i høst gikk den første pallen med blåbærsyltetøy til Kina, etter at interessen også har meldt seg fra den andre siden av kloden.

– De vil ha norske produkter laget på en norsk måte. Dette er kjempespennende for oss, og en fin mulighet til å lære noe nytt, sier Sagstuen.

 

Tøft å være kompromissløs

Det som startet med et lite maskineri har vokst i takt med etterspørselen. Investeringen i et kokekar på 300 liter gjør at de nå kan møte en økende etterspørsel etter syltetøy med mindre sukker, laget på ville bær.

– Men om vi vokser oss dobbelt så store? Ja, da må vi tenke produksjonsbygg, sier Vea, og legger til at det likevel ikke er den største utfordringen. Det tøffeste er å alltid være kompromissløse når det kommer til kvalitet.

– Det betyr at vi kun benytter norske råvarer og at produktene er hjemmelaget her på Røyland, av oss. Dernest er utfordringen å skape forståelse for verdien av produktet, håndverket og alt som ligger bak; at kostnaden gjenspeiler at våre produkter består av håndplukkede, ville norske bær og at plukkerne også skal få riktig lønn.

Beliggenheten gjør det heller ikke alltid like enkelt. Gården ligger langt fra allfarvei og har en 200 meter bratt gårdsvei hvor lastebiler ikke kommer opp om vinteren. Da må paret selv kjøre produktene ned til veien med traktor, samt hente emballasje og andre varer opp selv. Og det å være en liten bedrift kan være en utfordring i seg selv.

– Vi skulle helst hatt mer kunnskap om både markedskommunikasjon, salg, økonomi og IT. Det hender at vi har følt på at vi har vært alene. Det er ikke mye lokalmatproduksjon akkurat i vårt hjørne, men når vi utvider horisonten, er vi en del av lokalmatfamilien i hele Norge. Det å komme seg litt rundt og møte andre produsenter er utrolig viktig, sier Sagstuen. 

FOTO: Caroline Roka-Røyland 


Les mer om saken her. 

Om Røyland Gård

• Ligger i bygda Engesland i Birkenes kommune, omtrent en times kjøretur fra Kristiansand.

• Eid av familien Sagstuen siden 1979. Drives nå av Pernille Vea og Gunnar Sagstuen.

• Utover syltetøyproduksjonen tilbys det overnatting og flere aktiviteter.

• Det blir ikke brukt konserveringsmidler i produktene, og det brukes kun rørsukker. Alt er økologisk, og hovedingrediensene kommer rett fra skogen.

• Utvalgte produkter fra Røyland Gård får du i alle MENY-butikker samt flere delikatessebutikker.

Års- og bærekraftsrapport

Års- og bærekraftsrapport

Her finner du våre års- og bærekraftsrapporter