Melk, brød og åpen dør

Melk, brød og åpen dør

I Auklandshamn drar ikke skolebarna til SFO om morgenen, men til nærbutikken. I timene før butikkens åpningstid er kjøpmann Åse Marie Økland på plass, slik at bygdas unge har et sted å være frem til skoleklokka ringer inn.

Klokken har knapt blitt syv en tidlig høstmorgen, og inn butikkdørene tasser noen av Auklandshamns yngste innbyggere. De er tidlig ute til skolen begynner, og kommer til nærbutikken for å kose seg med en kopp kakao og litt hockeyspill frem til klokka ringer inn.

«Åpen dør», kaller Åse Marie Økland konseptet. Og døren har stått åpen for alle barn som vil komme innom siden 2013. Når ikke kommunen sørget for en skolefritidsordning for barna i Auklandshamn, tok kjøpmannen og nærbutikken saken i egne hender.

– Der det er husrom er det hjerterom, det er litt sånn det er med oss her. Butikken er bygdestova der alle kan møtes. Vi tenker på bygda som en familie og bryr oss og engasjerer oss, sier hun.

 

Så et behov og løste det

Åse Marie Økland vil ikke at butikkens tilbud til barna skal kalles skolefritidsordning (SFO), selv om det i praksis fungerer som det. Men i motsetning til SFO er det ingen påmelding, det er gratis og ikke i kommunens regi.

– Det startet med at jeg selv hadde skolebarn, og en mann som jobbet offshore. Jeg så at barna i bygda hadde behov for et sted å være om morgenen og når skolen slutter tidlig. Særlig vinterstid når det er kaldt å vente ute. Mange av foreldrene jobber i Haugesund og har lang reisevei, og må dra tidlig om morgenen. Så da kjøpte vi inn noen spill og ordnet plass til barna i kaffekroken i butikken. Her kan de gjøre lekser og møte venner, sier hun.

 

Hyggelig møtested for store og små

Utover dette arrangerer nærbutikken også «barnetime» for de minste hver lørdag. Da rigges det til med lerret og projektor og barna får velge film. Det blir også ungdomskino av og til, slik at de større barna også har et tilbud lokalt og ikke må reise helt til Haugesund. Hver torsdag er det «torsdagsklubben», der det serveres kaffe og noe godt å spise til alle som vil komme. Alle arrangementene er gratis for deltagerne.

– Det gjør det enklere å treffe naboene og bygdefolk og vi kan snakke sammen om alt mellom himmel og jord. Mange er her en god stund, også flere ganger i uken. De vet at de gjerne kan sette seg ned og ta en kaffe her når som helst. Mange setter pris på det. Det skal ikke mye til for å gjøre folk glad, sier Åse Marie Økland. 

FOTO: Jørgen Nordby

Les mer om saken her. 

Åse Marie Økland

Alder: 44

Stilling: Kjøpmann

Bakgrunn: Hjemmeværende, har tidligere drevet restaurant i Seattle, USA

Sivil status: Gift, fem barn (20, 19, 16, 14, 11)

Antall ansatte i butikken: Syv deltidsansatte

Års- og bærekraftsrapport

Års- og bærekraftsrapport

Her finner du våre års- og bærekraftsrapporter