Over 200 av NorgesGruppens varer med Se, lukt, smak -merket

Over 200 av NorgesGruppens varer med Se, lukt, smak -merket

Bacon, potetsalat, tortellini, pannekaker, pastasauser, grillspyd og popcorn. Noen eksempler på de over 200 produktene som til nå er merket med emblemet Se, lukt, smak, og teksten: Best før, ofte god etter. Målet er at det lille merket skal redde spisbare matvarer fra å kastes i søpla.

Alt for mye mat går i søpla. Det er et samfunnsproblem og et miljøproblem, og arbeidet med å redusere matsvinnet er høyt prioritert i NorgesGruppen.
- Vi har mål om å halvere matsvinnet i egen drift innen 2025, og er på god vei, med 24 prosent reduksjon per 2019. I tillegg til å redusere vårt eget svinn, vil vi bidra til å redusere svinnet hjemme hos kundene. Det er der nærmere 60 prosent av svinnet faktisk ligger. Ett av flere tiltak er bedre veiledning på at matvarer kan spises etter passert «best før» - dato, sier kommunikasjonssjef bærekraft, Signe Bunkholt Sæter.

I 2018 lanserte NorgesGruppen tilleggsmerkingen «se, lukt, smak» og «ofte god etter» på utvalgte merkevarer, etter en testperiode med gode resultater i 2017. Hensikten var å gjøre kundene oppmerksomme på at de fleste matvarer kan nytes etter «best før», og på den måten bidra til at de kaster mindre mat hjemme.

Det første produktet med tilleggsmerking, var mellommåltidet og meieriproduktet, Kvarg. Nå er over 200 produkter merket, og det implementeres på nye produkter fortløpende.
- Se for eksempel etter informasjonen når du handler grillmat i sommer. Både spareribs, grillspyd og grillsauser er ofte gode etter, sier Sæter.

Fakta om matsvinn
Slik jobber vi med bærekraft