650 serveringssteder i gang med å KUTTE sitt matsvinn

650 serveringssteder i gang med å KUTTE sitt matsvinn

650 serveringssteder har tilsluttet seg det historiske bransjesamarbeidet KuttMatsvinn som NorgesGruppen og Matvett lanserte sammen med sentrale aktører i serveringsbransjen tidligere i år.
11. oktober 2017

Målet med samarbeidet er at minimum halvparten av serveringsbransjen skal redusere matsvinnet med 20 prosent innen 2020, gjennom å kartlegge eget matsvinn og utarbeide tiltak for å redusere.

-Det er gledelig å se at så mange spisesteder er med allerede. Vi i NorgesGruppen og ASKO er stolte over å bidra på veien til at serveringsbransjen når FNs bærekraftmål 12.3 om å halvere matsvinn på verdensbasis, sier Stig Jørgensen i ASKO.

I januar i år lanserte NorgesGruppen, Matvett og andre samarbeidspartnere KuttMatsvinn2020. Med hotellkjedene Nordic Choice og Scandic, Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) og leverandørene ASKO, Unilever og BAMA i spissen, har så langt 650 serveringssteder tilsluttet seg dette samarbeidsprosjektet. I dag signerte også Oslo kommune som første offentlige aktør.

Tallenes tale
De første estimatene fra kartleggingen i KuttMatsvinn2020, som gjennomføres av Østfoldforskning, viser at det kastes omtrent 9 000 tonn nyttbar mat fra norske hoteller og kantiner per år. Dette tilsvarer mat for en halv milliard kroner eller 25 000 tonn CO2. Det finnes foreløpig ikke nok data fra restaurant, servicehandel og offentlig virksomhet til å beregne omfanget på matsvinnet herfra.

− Dette viser at det finnes et stort potensial for svinnreduksjon i serveringsbransjen. Vi vil fortsette å jakte matsvinnet i restauranter, catering, servicehandel og offentlig matservering, og denne innsikten hjelper oss til å iverksette gode tiltak som vil gi positiv effekt for lønnsomhet, miljø og samfunn, sier Anne-Grete Haugen i Matvett, som er prosjektleder for KuttMatsvinn2020.

 

Relaterte saker

Signe Bunkholt Sæter

KONTAKTPERSON

Signe Bunkholt Sæter
Direktør bærekraft
90137294