Enige om å jobbe for sunnere mat

Enige om å jobbe for sunnere mat

Konsernsjef Runar Hollevik og helseminister Bent Høie (H) signerte tirsdag en avtale som skal sikre bedre folkehelse. Avtalen skal bidra til at vi spiser mindre salt, sukker og mettet fett - og mer frukt og grønt, grove brød og fisk.
06. desember 2016

- Avtalen er unik. Jeg vet ikke om noe annet land i verden som har fått til en slik avtale, sa Høie da avtalen ble undertegnet av et titalls toppledere fra matbransjen.
Hollevik understreker at avtalen som nå er signert inneholder ambisiøse målsettinger som vil kreve langsiktig og systematisk jobbing fra vår side. Han er også tilfreds med at helseministeren legger så stor vekt på arbeidet med en bedre folkehelse, og at han velger samarbeid – ikke tvang.

- Jeg vil rose Bent Høie for et konstruktivt og aktivt lederskap for å legge til rette for et sunnere kosthold. Forbrukeren vil ta grønnere og sunnere valg, og NorgesGruppen støtter fullt opp om de ambisjoner dagens samarbeidsavtale legger på bordet, sier Hollevik.

Han presiserer at NorgesGruppen allerede har gjennomført viktige tiltak for en bedre folkehelse. For eksempel kan vi vise til kraftig vekst i salget av nøkkelhullsprodukter. Det er også gjennomført betydelige tiltak for å redusere salt, sukker og mettet fett i produktene vi selger. De siste fem årene er salget av friske grønnsaker økt med 20 prosent, salget av bær har økt med 70 prosent, vi har fjernet flere titalls tonn årlig med salt fra våre egne merkevarer og salget av sukkerfri brus øker markant, bare for å nevne noen eksempler.

- NorgesGruppens kjeder arbeider med nye tiltak i samarbeid med våre leverandører og på egne varer for å redusere sukker, salt og mettet fett. Vi vil fortsette å gjøre det lettere for kundene å foreta sunnere valg, sier Runar Hollevik. 

Helseministeren understreker at dette er en meget viktig jobb – som vil forlenge mange liv.
- Lykkes vi med å nå målene vi har satt oss, så er det mange tusen mennesker som vil unngå en for tidlig død. Så viktig er denne jobben.

Fagsjef for ernæring i NorgesGruppen, Aina Marie Lien, er veldig fornøyd med samarbeidsavtalen som nå ligger ferdig signert på bordet.
- De målene som er satt i samarbeidsavtalen er i tråd med de målene vi sammen har satt internt i NorgesGruppen. Vi har i lang tid vært en aktiv pådriver for samarbeidet mellom matbransjen og myndighetene for et sunnere kosthold, sier hun.

Her kan du lese pressemeldingen til Helsedepartementet

Her kan du lese mer om målene som NorgesGruppen har forpliktet seg til