Fra matsvinn til måltid

Fra matsvinn til måltid

Mat som nærmer seg utløpsdato kan også bli til gode måltider. Derfor samarbeider NorgesGruppen med Kirkens Bymisjon for at de som trenger det mest skal få nyte et godt måltid.

Det lukter søndagsmiddag på hjørnet av Tollbugata 3 i Oslo. På Møtestedet, som drives av Kirkens Bymisjon, har Steinar Karlsen (62) funnet sin faste plass ved vinduet. Bråket fra byliv og byggearbeider svinner hen til fordel for jazzmusikk og at noen blar langsomt i en papiravis. Det er ikke vanskelig å gjette hva som står på menyen i dag. Det er god, hjemmelaget mat laget fra bunnen av. En krydret gryte har fått godgjøre seg i timevis. Vaffeljernet går varmt, og kakestykkene skal snart forsvinne som dugg for solen. Er det ekstra fest i dag, mon tro? Steinar smiler lurt.  – Nei, sånn har vi det hver dag! Det er alltid god mat her. Det er kvalitet «all over», sier han.

Stamgjesten Steinar har kommet hit i mange år. For enkelte er dette måltidet det eneste dagen byr på.

Før åpningen har frivillige og ansatte fra Kirkens Bymisjon vært i sving siden tidlig morgen for å sørge for at god mat og gode samtaler venter dem som vil. Aase Strømstad (86) er en av de frivillige som står bak dagens hovedrett: Biff stroganoff med asiatisk vri. Strømstad startet tidsskriftene «Alt om mat» og «Mat og drikke», og har hatt egen matspalte i både Dagbladet og Bergens Tidende, så hun kan en ting eller to om god mat.

– Det er klart jeg trekker på mine erfaringer med oppskrifter, men for det meste er det litt som i et hjem; vi lager mest mulig selv, og bruker det vi har i skapene, sier Strømstad, som har bidratt som frivillig i åtte år.

– Dette er et flott tilbud til de som kommer hit og spiser, og veldig givende for oss som kan bidra. Jeg smelter helt når de sier «Å, så god mat dere lager til oss!», forteller hun.

Aase strømstad
Aase Strømstad (86) har vært frivillig kokk på Møtestedet i åtte år. 

Mat med mening

Rundt en halv million mennesker i Norge lever under EUs fattigdomsgrense, og samtidig er det et stort miljøproblem at flere hundre tonn mat kastes. Matsentralen Norge er en veldedig forening som bekjemper matsvinn og hjelper vanskeligstilte, ved å omfordele overskuddsmat. I Norge finnes det Matsentraler i Oslo, Bergen, Tromsø, Bodø og Trondheim, og flere er på vei. All mat går utelukkende til vanskeligstilte. Fordi Matsentralene er godt organisert og håndterer store volumer, er det enkelt og trygt for matvarebransjen å gi bort overskuddsmat til veldedige aktører.

Sammen om en god sak i 14 år

KIWI har samarbeidet med Kirkens Bymisjon siden 2004, og hver dag hentes mat som er i ferd med å gå ut på dato i utvalgte butikker.

– Dette er vinn-vinn. Matsvinn er dårlig butikk for oss og det føles etisk galt å kaste mat som kan spises. Samarbeidet med Kirkens Bymisjon har bidratt til at KIWIs matsvinn er redusert med 30,8 prosent fra 2015 til 2017, og samtidig føles det godt og meningsfylt at maten går til dem som virkelig trenger det, sier Vidar Jensen, administrativ driftssjef i KIWI og primus motor for samarbeidet med Kirkens Bymisjon.

Vil du vite mer?

Les mer om NorgesGruppens samarbeid med Kirkens Bymisjon her

Kirkens Bymisjon er tildelt årets TV-aksjon. Pengene som samles inn skal skape 700.000 møter mellom mennesker.

Foto: Øyvind Eide

Års- og bærekraftsrapport

Års- og bærekraftsrapport

Her finner du våre års- og bærekraftsrapporter