– Når du får trene og blir trygg, er ingenting vanskelig

– Når du får trene og blir trygg, er ingenting vanskelig

Gjør du andre trygge og inkluderer menneskene rundt deg, kommer de gode mulighetene. Den erfaringen deler Thomas Jansen (47) og Kevin Wolter Paulsen (19).

«Det jeg ikke har bruk for, det gidder jeg ikke å lære»

Etter ni år med skolegang har 15 år gamle Thomas Jansen fått nok. Nok av å se bokstavene flyte utover sidene til hodet verker. Nok av å ikke få sjansen til å svare riktig, fordi han ikke skjønner spørsmålene.

– Jeg ga mitt beste, men kom likevel hjem med en karakterbok full av «någen» og «lite godt». Det var frustrerende, sier han.

De som sliter, må finne andre måter å vise at de er gode på

Da Thomas tok steget inn på den lokale matbutikken i arbeidsuka møtte han sin første sjef, Håvard Karlsson.

– Han var streng, men han brydde seg. Han så at jeg hadde et sterkt konkurranseinstinkt, og utfordret meg ved å si at han skulle klare å fylle mer varer i hyllene enn meg, sier Thomas.

I butikken fant Thomas en arena der han, til tross for sin ekstreme dysleksi, stilte på lik linje med andre. Der han kunne lykkes. Han fylte på både butikkhyllene og mestringsfølelsen.

– Jeg måtte gjøre alt annerledes enn mange andre, men skal du komme deg opp og frem må du bestemme deg og gjøre så godt du kan, sier han.

Det er gått omtrent 30 år siden Thomas startet på den reisen. I dag er han kjøpmann på Meny Skedsmo Senter og en ildsjel for lærlingordningen. Han holder foredrag for hundrevis av skoleelever hvert år om hvordan de til tross for utfordringer i skolen kan finne sin egen vei frem til suksess. Om det å ta egne valg og konsekvensene av det, og ha respekt for kolleger fordi de er avhengige av deg.

– Mange av dem som sliter på skolen får mye kjeft. De kan være eplekjekke, men det kommer ofte av lav selvfølelse. De må få lov til å lære at «den skal feile mye som vil bli god,» sier Thomas.

– Det må være lov til å lære at «den skal feile mye som vil bli god»

Thomas Jansen, kjøpmann

«Skolen er et egoistisk sted.  Du er alene. Ingen bryr seg»

Kevin står opp i tide hver dag og gjør seg klar til skolen, men når han nærmer seg skolebygningen tar han en sving til venstre, til biblioteket. Der setter han seg og ser på filmer og serier til det er på tide å gå hjem igjen. Etter det første året på videregående har han fått nok. Nok av at de som bråker mest får all oppmerksomhet. Nok av å kjede seg. Nok av at ingen bryr seg.

lærlingordningen

De som sliter, trenger hjelp til å finne nye veier å gå

Men det var noen som brydde seg. Læreren tok kontakt med Thomas Jansen og fortalte om en ung mann som var på feil bane. Kunne han få arbeidspraksis i butikken og få tre år med læretid mot normalt to, siden han hadde mistet så mye av skolegangen sin?

To år senere drømmer Kevin om å ta påbyggingsfag og studere økonomi og ledelse og bygge en karriere helt til toppen; til sjefsstolen i NorgesGruppen. Første steget er fagbrevet neste sommer. Thomas har lært Kevin å sette seg et tydelig mål, og delmål som gjør det realistisk at han når det. Han har lært at det er lov å feile, for da lærer du hva som fungerer, og viktigst av alt; at du må være nysgjerrig på hvorfor. Og om du vil bli en leder, må du bli best på å gjøre andre trygge og inkludere menneskene rundt deg. Da kommer mulighetene.

– Jeg har blitt flinkere til å ta imot hjelp på jobben og ikke gjøre alt selv, det er mer sosialt og det går mye fortere når man jobber sammen om noe. Jeg er dårlig på small talk og kan være altfor nøye og bruke for mye tid på enkelte ting. Jeg jobber med å bli bedre på det som jeg ikke er god på. Jeg vil opp og frem, sier Kevin. 

Fakta

Kevin Wolter Paulsen

Hvem / Kevin Wolter Paulsen, 19 år, lærling, Meny Skedsmo Senter

Hva / Har ett år igjen som lærling, skal ta fagbrevet i 2019. Var skolelei, men er nå motivert til å studere økonomi og ledelse.

Thomas Jansen

Hvem / Thomas Jansen, 47 år, kjøpmann, Meny Skedsmo Senter

Hva / Kåret til Årets talentutvikler i Meny i 2016. Flere av dagens ledere i Meny har gått i lære hos ham. Samarbeider med skoler og undervisningsrådgivere i lokalmiljøet.

Visste du at ...

En ordning i vekst

En av de store utfordringene i det norske arbeidslivet er tilgangen på lærlingplasser hos relevante bedrifter. NorgesGruppen har etablert flere gode lærlingprogram innen sine ulike forretningsområder, og har i dag snart 400 lærlinger på plass i de ulike selskapene. Frem mot 2020 skal antallet fagbrev for arbeidstakere i voksen alder økes, og antallet godkjente lærebedrifter økes med 50 prosent. I tillegg skal antallet løpende lærlingkontrakter økes til 500, noe som vil gjøre NorgesGruppen til en av Norges største private lærlingbedrifter.

Vil du vite mer?

www.norgesgruppen.no/barekraft/et-mangfoldig-norge/

Hvorfor er det viktig med lærlinger?


Runar Hollevik, konsernsjef NorgesGruppen

Vi lever av gode kundemøter hver dag, og er avhengig av flinke ansatte. Det å tilby lærlingplass er relevant for å drive god butikk, og en viktig del av samfunnsrollen vår. Vi har nok av eksempler på folk som ikke har trivdes i det tradisjonelle skolesystemet, men som i dag har en strålende yrkeskarriere hos oss. Vi har snart 400 lærlinger i vårt system, og ønsker å gi enda flere en god start på yrkeslivet.

Trine Lise Sundnes, forbundsleder LO-forbundet Handel og Kontor

Det er viktig at det finnes gode arbeidsplasser med gode læreforhold i handelsnæringen. Å ta en fagutdanning innen det arbeidet du har er med på å høyne statusen for fagarbeideren. Sannsynligheten er stor for at du blir i bransjen etter å ha fått et fagbrev, og at du synes det er givende og gøy å jobbe i butikk.

Ingvill Størksen, direktør Virke dagligvare

Arbeidsplasser som tar inn lærlinger, bidrar til at ungdommer får fullført utdanningen sin. Belønningen er friske øyne, fersk kunnskap og motivert og kompetent arbeidskraft når lærlingtiden er over.



Foto: Caroline Roka

Års- og bærekraftsrapport

Års- og bærekraftsrapport

Her finner du våre års- og bærekraftsrapporter