ASKO tar i bruk Norges første distribusjonsbil på bioetanol

Onsdag 20. mai presenterte ASKO Norges første bioetanoldrevne distribusjonsbil for miljøvernminister Erik Solheim.
24. mai 2009

ASKO vil våren 2009 ta i bruk Norges første distribusjonsbil drevet av bioetanol. Dette er den første serieproduserte bioetanoldrevne distribusjonsbilen, produsert av Scania. Bruk av bioetanol på distribusjonsbiler er et miljømessig gjennombrudd, og utslipp av NOx, CO2 og partikler vil reduseres med 90 %. Dette har betydning både for de totale utslipp som kommer fra transport, men også for partikler i byluften i Oslo, hvor bilen i første omgang skal kjøres.
Bioetanol som brukes på bilen blir produsert av rester av trevirke fra Borregaard.

Ved presentasjon av bilen fikk Solheim både forklart det teknologimessige gjennombruddet som ligger til grunn, og fikk også en prøvetur med bilen.

- Jeg vil gratulere NorgesGruppen og ASKO med den nye transportbilen som går på biodrivstoff, og håper dette kan inspirere andre bedrifter til å følge etter. Fra myndighetenes side kan vi regulere, subsidiere og ilegge avgifter, men det er næringslivet som må ta den miljøvennlige teknologien i bruk. NorgesGruppen er en bedrift som har bidratt mye til å gjøre dette, sa Erik Solheim etter presentasjonen.

Fakta om bioetanoldrevet distribusjonsbil

  • Dette er Norges første serieproduserte distribusjonsbil drevet med bioetanol. ASKO er først iverden med å kjøpe en etanoldrevet lastebil. ASKO vil benytte bilen i kommersiell drift, og vinne erfaringer ved bruk av denne typen ikke-fossilt drivstoff.
  • Bioetanol er pr. i dag et av de reelle alternativene for å redusere bruken av fossilt drivstoff igodstransportnæringen. Ved bruk av bioetanol som drivstoff, kan utslipp av CO2 reduseres med inntil 90 %.
  • I tillegg vil utslipp av NOx, partikler og hydrokarboner fra bioetanolbilen være lavere enn dagensEURO 5 dieselmotorer.
  • Bioetanolbilen vil være luktsvak, i motsetning til eksosen fra en dieseldrevet lastebil.

Ved spørsmål, kontakt:
Torbjørn Johannson, konserndirektør engros, tlf: 901 57 697