- Forskjellighet beriker

- Forskjellighet beriker

Gjennom dugnadsprosjektet Internasjonale Drammen blir lokale bedrifter oppfordret til å ansette flerkulturelle medarbeidere.– Et unikt prosjekt, mener Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.
10. februar 2016

Internasjonale Drammen har som mål at bedriftene i regionen skal ansette 1000 medarbeidere med innvandrerbakgrunn innen 2020. Tiltaket skal skape et mer inkluderende arbeidsliv og større verdiskapning – og ikke minst et romsligere samfunn.

Rekrutteringsdugnaden bygger på et unikt samarbeid mellom private bedrifter, det offentlige og flere organisasjoner.

- Prosjektet er unikt fordi det er det private næringsliv selv som har tatt initiativet. Jeg liker veldig godt målet om 1000 personer i jobb innen 2020, sa Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug fra talerstolen.

27 prosent innvandrere

Med 27 prosent innvandrere og innbyggere fra 150 ulike nasjoner, går Drammen i bresjen for integrering gjennom arbeidsmarkedet. KIWI er en av initiativtakerne til prosjektet.

- Selvsagt sa vi ja til å delta i dette prosjektet. Det handler om å gi kunnskap og påvirke slik at bedriftslederne ser mulighetene som ligger i å tenke utradisjonelt ved ansettelser. God forretningsdrift handler om å tilpasse oss det samfunnet vi er en del av, sier KIWI-gründer Tor Kirkeng.

Og KIWI har allerede kommet langt i integreringsarbeidet. 36 prosent av KIWIs medarbeidere i Drammen har utenlandsk opprinnelse.

- Innvandrere er en viktig ressurs for KIWI, og vi er helt avhengige av deres innsats. Om våre medarbeidere opprinnelig kommer fra Norge, Sverige, Eritrea, eller Polen spiller ingen rolle. De er alle drammensere, og de skal ha samme muligheter uansett om de heter Magnus eller Ali, fortsetter KIWI-gründeren.

75 ansatte fra 23 land

Leif Mikael «Micke» Andersson fra KIWI XL Ligosenteret ble i 2015 kåret til Drammensregionens rauseste sjef og mottok samme året Per-Erik Buruds minnepris for sin inkluderende lederstil.
Han hadde tatt med seg 30 ansatte fra 23 land til lanseringen, og fra scenen delte de sine erfaringer:

- Jeg har medarbeidere fra hele verden, og alle har de unik kompetanse og erfaring. Mangfoldet har resultert i lojale medarbeidere, høy trivsel og lavt sykefravær. Det beriker arbeidsplassen og hverdagen vår, sier Micke Andersson, som mener integrering er et felles ansvar.

- Vi må se potensialet i mennesket og gi folk mulighet til å lykkes, uavhengig av hvor de kommer fra.

Ministeren var tydelig imponert av butikksjefen fra KIWI.

- Vi trenger forbilder som Micke, sa hun.