Noter til årsregnskapet

Note 1 – Regnskapsprinsipper

Generell informasjon

NorgesGruppen er landets største handelsforetak. Konsernets kjernevirksomhet er detalj- og engrosvirksomhet innenfor daglige forbruksvarer.

NorgesGruppen ASA er et allmennaksjeselskap hjemme­hørende i Norge. Selskapet har obligasjons- og sertifikatlån notert på Oslo Børs. Selskapets hovedkontor er i Karenslyst Allé, Oslo, Norge.

Årsregnskapet er godkjent av selskapets styre 21. mars 2018 for vedtak på generalforsamlingen 8. mai 2018.

Vesentlige regnskapsprinsipper

Grunnlag for utarbeidelse av årsregnskapet

Konsernregnskapet er utarbeidet i henhold til ­International Financial Reporting Standards (IFRS) og fortolkninger ­publisert av International Accounting Standards Board (IASB) og fastsatt av EU. IFRS-standarder og ­fortolkninger (IFRIC) som er tatt i bruk i 2017 eller som er offentliggjort, men som konsernet har valgt å ikke ta i bruk, er omtalt avslutningsvis i denne noten.

Konsernregnskapet er utarbeidet basert på historisk kost­prinsippet med unntak av finansielle instrumenter tilgjengelig for salg og finansielle instrumenter vurdert til virkelig verdi med verdiendring over resultatet.

Det er benyttet ensartede regnskapsprinsipper i konsernet.

Konsolideringsprinsipper

Konsernregnskapet inkluderer NorgesGruppen ASA og dets datterselskaper. Note 3 redegjør nærmere for konsernets sammensetning.

Datterselskaper

Datterselskaper er selskaper der NorgesGruppen ASA har direkte eller indirekte kontroll. Kontroll oppnås normalt i de tilfellene hvor konsernet eier mer enn 50 prosent av stemme­berettiget kapital. Datterselskaper blir konsolidert fra det tidspunkt kontroll oppnås til det tidspunkt hvor kontroll opphører.

Datterselskaper regnskapsføres i samsvar med oppkjøps­metoden. Anskaffelseskost måles til virkelig verdi av veder­laget. Eventuelle transaksjonskostnader kostnadsføres. Konsernets anskaffelseskost blir fordelt på identifiserbare eiendeler, forpliktelser og betingede forpliktelser basert på virkelig verdi på kjøpstidspunktet. Den del av konsernets anskaffelseskost som ikke kan henføres til identifiserbare eiendeler, forpliktelser og betingede forpliktelser klassifiseres som goodwill. I de tilfeller hvor konsernets andel av ­virkelig verdi på overtatte eiendeler og forpliktelser over­stiger konsernets anskaffelseskost blir det overskytende ­innregnet i resultatregnskapet på oppkjøpstidspunktet.

Minoritetenes andel av resultatet etter skatt og andel av egenkapitalen (ikke-kontrollerende interesser) er presentert på egne linjer. Konserninterne mellomværende, ­transaksjoner og urealisert internfortjeneste er eliminert i konsern­regnskapet.

Urealiserte tap elimineres i utgangspunktet, men vurderes som en indikator på verdifall i forhold til nedskrivning for den overførte eiendel.

Tilknyttede selskaper

Tilknyttede selskaper er selskaper hvor man har ­betydelig innflytelse, men ikke kontroll, over den finansielle og ­operasjonelle styringen. Betydelig innflytelse foreligger ­normalt ved eierandel mellom 20 og 50 %. Tilknyttede ­selskaper er behandlet etter egenkapitalmetoden i konsern­regnskapet. Etter egenkapitalmetoden balanseføres investering i til­knyttede selskaper til anskaffelseskost på kjøpstidspunktet. Konsernets andel av resultatet i tilknyttede selskaper inkluderes i konsernets driftsresultat fra det tidspunkt betydelig innflytelse oppnås, til det tidspunkt betydelig innflytelse opphører.

Urealiserte gevinster knyttet til transaksjoner med tilknyttede selskaper elimineres i henhold til konsernets eierandel. I utgangspunktet elimineres urealiserte tap, men det foretas en vurdering av hvorvidt nedskrivning av overført eiendel skal gjennomføres.

Valuta

Funksjonell valuta og presentasjonsvaluta

NorgesGruppen har ikke datterselskaper med ­vesentlig ­virksomhet i andre land enn Norge. NorgesGruppen ­presenterer konsernregnskapet i norske kroner, som også er ­morselskapets funksjonelle valuta og presentasjonsvaluta.

Pengeposter i utenlandsk valuta er vurdert til kursen på balansedagen. Transaksjoner i utenlandsk valuta innregnes til kursen på transaksjonstidspunktet.

Inntekter

Inntekter ved salg av varer og tjenester vurderes til virkelig verdi av vederlaget på salgstidspunktet, som reduseres med merverdiavgift og rabatter. Salg regnskapsføres når det er sannsynlig at de økonomiske fordelene knyttet til transaksjonen vil tilflyte konsernet og når inntekten kan måles pålitelig.

Salg av varer

Konsernets hovedinntektskilde er salg av varer. Salg av varer består i hovedsak av daglige forbruksvarer fra engros- og detaljvirksomheten. Salg av varer resultatføres når varen er levert til kunden. Salg av varer i detaljvirksom­heten ­gjøres i hovedsak opp med kontanter som vederlag eller ved ­betaling med bank- eller kredittkort. I konsernets engros­virksomhet er det mest vesentlige kredittsalg. Salg av varer inngår i salgsinntekt i resultatregnskapet. Omfanget av ­returer er ubetydelig.

Lojalitetsprogram

Konsernet har etablert lojalitetsprogrammet Trumf. Gjennom dette programmet opptjener kunden rett til bonus basert på kjøp i butikk. Bonusen regnskapsføres løpende som en reduksjon i salgsinntekter og balanseføres som gjeld inntil kunden tar ut bonusen.

Salg av tjenester

Konsernet selger tjenester i form av kjedemedlemsskap, markedsføringstjenester, regnskapstjenester og tilsvarende til i hovedsak kjøpmannseid virksomhet. Tjenester inntekts­føres i den perioden hvor tjenesten utføres eller over avtaleperioden. Tjenester inngår i andre driftsinntekter i resultatregnskapet.

Renteinntekter

Renteinntekter inntektsføres etter effektiv rentes metode etterhvert som de opptjenes.

Leieinntekter

Leieinntekter består i hovedsak av utleie av fast eiendom til kjøpmannseid butikkvirksomhet. Leieinntekter inntektsføres lineært over leieperioden og inngår i andre driftsinntekter i resultatregnskapet.

Utbytte

Utbytte inntektsføres først når konsernet har en ­ubetinget rett til å motta utbytte, det vil si når det er vedtatt på ­avgivende selskaps generalforsamling.

Varige driftsmidler og investeringseiendom

Varige driftsmidler føres i balansen til anskaffelseskost, fratrukket akkumulerte avskrivninger og eventuelt tap ved ­verdifall. Etterfølgende utgifter balanseføres når det er sannsynlig at fremtidige økonomiske fordeler tilknyttet ­utgiften vil tilflyte konsernet og når utgiften kan måles pålitelig. Balanse­ført verdi av komponenter som skiftes ut resultatføres på tidspunkt for utskifting. Øvrige reparasjons- og vedlikeholdskostnader resultatføres i den perioden utgiften pådras.

Investeringseiendom er eiendom som ikke benyttes av konsernet, men som eies for å oppnå leieinntekter og/eller verdi­stigning. Investeringseiendom vises på egen linje i konsernets balanse. På samme måte som for varige driftsmidler føres investeringseiendom i balansen til anskaffelseskost, fratrukket akkumulerte avskrivninger og eventuelt tap ved verdifall.

Varige driftsmidler og investeringseiendom avskrives ­lineært ved at eiendelens anskaffelseskost, fratrukket en even­tuell utrangeringsverdi, fordeles over eiendelens brukstid. Tomter avskrives ikke. Driftsmiddelets eller investerings­­eiendommens avskrivningsmetode, brukstid og utrangeringsverdi vurderes på hver balansedag, og endres hvis det er behov for det. Endringer behandles som estimatendring. Hvis utrangeringsverdi er høyere enn balanseført verdi, vil eiendelen ikke avskrives. Når betydelige deler av et driftsmiddel eller en investerings­eiendom har forskjellig brukstid, ­avskrives de ulike komponentene hver for seg. Dette vil i hovedsak gjelde fast eiendom.

Gevinster og tap ved avgang av driftsmidler resultatføres under andre driftsinntekter/andre driftskostnader. Gevinster og tap beregnes som differansen mellom salgspris, fratrukket salgskostnader, og balanseført verdi på salgstidspunktet.

Immaterielle eiendeler

Goodwill

Goodwill er forskjellen mellom anskaffelseskost ved kjøp av virksomhet og virkelig verdi av konsernets andel av netto identifiserbare eiendeler. Ved investeringer i tilknyttede ­selskaper er goodwill klassifisert sammen med investering i tilknyttede selskaper.

Goodwill balanseføres til anskaffelseskost fratrukket eventuelle akkumulerte nedskrivninger. Negativ goodwill ved oppkjøp balanseføres ikke, men resultatføres direkte. Det foretas ikke avskrivninger av goodwill. Goodwill fordeles på tilhørende kontantstrømgenererende enhet og blir testet minst årlig for verdifall.

Andre immaterielle eiendeler

Andre immaterielle eiendeler består blant annet av kjøpte varemerker, leveringsrettigheter og husleierettigheter. Egenutviklede varemerker og lignende balanseføres ikke, men resultatføres når utgiften påløper.

Balanseført verdi av andre immaterielle eiendeler er anskaffelseskost fratrukket akkumulerte avskrivninger og even­tuelle nedskrivninger ved verdifall. Immaterielle eiendeler med begrenset utnyttbar brukstid avskrives lineært over forventet levetid. Varemerker som har ubestemt brukstid avskrives ikke, men testes minst årlig for verdifall. Andre identifiserte varemerker vil normalt bli avskrevet over 5–10 år. Balanseførte husleierettigheter avskrives over kontraktsfestet leieperiode. Avskrivningsmetode og gjenværende brukstid vurderes på hver balansedag. Endringer behandles som estimatendring.

Verdifall på ikke-finansielle anleggsmidler

Goodwill og immaterielle eiendeler med ubestembar levetid avskrives ikke, men testes for verdifall årlig eller ved indikasjoner på verdifall. Andre ikke-finansielle anleggsmidler vurderes for verdifall når det foreligger indikatorer på dette. Testing av verdifall gjennomføres ved at gjenvinnbart beløp av kontantstrømgenererende enhet beregnes og sammenlignes med bokført verdi av enhetens netto eiendeler. Gjenvinnbart beløp er høyeste av bruksverdi og netto salgsverdi. I de tilfeller gjenvinnbart beløp er lavere enn balanseført verdi foretas nedskrivning som resultatføres. Når grunnlaget for en nedskrivning ikke lenger er til stede foretas reversering av nedskrivningen. Nedskrivning av goodwill reverseres ikke.

Kontantstrømgenererende enhet defineres som det laveste nivå hvor uavhengige kontantstrømmer kan måles. For ­NorgesGruppen vil kontantstrømgenererende enhet normalt være på selskapsnivå, da de underliggende enheter i ­selskapene styres samlet og anses ikke å ha uavhengige kontantstrømmer.

Note 8 redegjør nærmere for metode og forutsetninger som er benyttet i nedskrivningsvurderingene.

Varer

Konsernets varebeholdning består i all vesentlighet av innkjøpte ferdigvarer for videresalg. I tillegg har konsernet noe råvarer knyttet til konsernets produksjonsvirksomhet. Varer regnskapsføres til laveste verdi av anskaffelseskost og netto salgsverdi. Anskaffelseskost beregnes etter FIFO-metoden. Anskaffelseskost inkluderer utgifter ved anskaffelsen av varene, fratrukket bonuser og rabatter. Netto salgsverdi er estimert salgsvederlag fratrukket salgs­kostnader. Konsernets varebeholdning består hovedsakelig av dagligvarer med høy omløpshastighet. Eventuelle ukurante eller utgåtte varer fjernes og resultatføres løpende. Det vil derfor normalt ikke være ukurans i beholdningen.

Kundefordringer

Kundefordringer balanseføres til amortisert kost fratrukket forventede tap. Avsetninger for tap regnskapsføres når det foreligger objektive indikatorer for at konsernet ikke vil motta oppgjør.

Inntektsskatt

Skattekostnaden i konsernets resultatregnskap består av betalbar skatt og endring i utsatt skatt. Skattekostnad ­knyttet til egenkapitaltransaksjoner er ført direkte mot egen­kapitalen.

Utsatt skatt beregnes med utgangspunkt i forskjeller mellom regnskapsmessig og skattemessig verdi av eien­deler og forpliktelser, samt fremførbare underskudd. Utsatt skatt er beregnet med skattesatsen som gjelder fra og med neste regnskapsår. Det beregnes ikke utsatt skatt på ikke skatte­messig fradragsberettiget goodwill. Utsatt skatte­fordel balanse­føres kun i den grad det forventes at denne kan utnyttes ved fratrekk i annen skattemessig inntekt.

Ytelser til ansatte

Ytelsesbaserte pensjonsordninger

Pensjonsforpliktelser knyttet til ytelsesplaner er vurdert til nåverdien av de fremtidige pensjonsytelsene som er opptjent på balansedagen. Fremtidige pensjonsytelser er beregnet med utgangspunkt i forventet lønn på pensjons­tidspunktet. Pensjonsforpliktelsen balanseføres som langsiktige forpliktelser. Aktuarielle gevinster eller tap (estimatavvik) føres over totalresultatet. Periodens netto pensjonskostnad inngår i lønnskostnader.

Innskuddsbaserte pensjonsordninger

Innskuddsbaserte pensjonsordninger periodiseres i henhold til sammenstillingsprinsippet ved at pensjonspremien ­resultatføres når den påløper.

Avtalefestet pensjon

Avtalefestet pensjon (AFP) er en ytelsesbasert flerforetaks­ordning. Da denne ikke er målbar, regnskapsføres denne som en innskuddsordning med full resultatføring av ­pensjons­premien når den påløper.

Finansielle instrumenter

NorgesGruppens finansielle instrumenter er klassifisert i ­følgende kategorier: Finansielle eiendeler og forpliktelser til virkelig verdi over resultat, lån og fordringer, finansielle eiendeler med verdiendring midlertidig ført mot egen­kapitalen og finansielle forpliktelser til amortisert kost. Instrumentene er klassifisert ved anskaffelsen.

Instrumenter til virkelig verdi med verdiendring over resultat

Konsernets finansielle derivater føres til virkelig verdi med verdiendring over resultat så sant instrumentene ikke er anskaffet for sikringsformål (regnskapsmessig sikring). ­Foruten derivater har NorgesGruppen ikke andre finansielle instrumenter hvor denne kategorien er relevant.

Finansielle eiendeler med verdiendring midlertidig ført mot egenkapitalen

Eiendeler som er klassifisert som eiendeler med verdi­endring midlertidig ført mot egenkapitalen, regnskapsføres til virkelig verdi med verdiendring over totalresultatet frem til eiendelen avhendes eller nedskrives. Nedskrivninger og gevinster eller tap ved avhendelse resultatføres. Kategorien inneholder utelukkende aksjer i selskaper hvor Norges­Gruppen hverken har kontroll, felles kontroll eller betydelig innflytelse. NorgesGruppen har ikke aksjer holdt for spekulasjon­sformål. Nedskrivninger foretas ved verdifall som vurderes som vesentlig eller varig. Verdifall utover 20 % vurderes alltid som vesentlig.

Lån og fordringer til amortisert kost

Lån og fordringer som ikke er notert i et aktivt marked regnskapsføres til amortisert kost. Avdrag på langsiktige ­fordringer som forfaller innen 12 måneder er klassifisert som omløpsmidler. Lån og fordringer vurderes løpende, og nedskrives etter en konkret vurdering av motpartens kreditt­verdighet.

Finansielle forpliktelser til amortisert kost

Lån og andre finansielle forpliktelser er ført til ­amortisert kost. Avdrag på langsiktige gjeld som forfaller innen 12 måneder er klassifisert som kortsiktig gjeld.

Sikring

Sikringsforhold som sikringsbokføres dokumenteres ved begynnelsen av sikringsforholdet. Sammenhengen mellom sikringsinstrument og objekt, formål og strategi med sikrings­forholdet, samt forventet effektivitet ­dokumenteres. Sikringseffektivitet måles og dokumenteres løpende i sikrings­forholdet.

Kontantstrømsikring

NorgesGruppen benytter kontantstrømsikring i forbindelse med sikring av rente og en andel av konsernets valuta­eksponering. Målsettingen for NorgesGruppens finansiering og bruk av renteinstrumenter er primært for å dekke konsernets lånebehov til så forutsigbare og lave lånekostnader over tid som mulig. Sikringsinstrumentene føres i balansen til virkelig verdi. Verdiendring som vurderes å være effektiv sikring føres over totalresultatet, og resirkuleres fortløpende over resultat på tidspunkt for rentebetalinger. Verdiendring som vurderes å ikke være effektiv sikring, resultatføres i perioden den oppstår.

Sikring av nettoinvestering i utenlandsk foretak

Konsernet benytter også sikringsinstrumenter for å sikre valutaeksponering på nettoinvestering i utenlandsk virksomhet. Verdiendringer på sikringsinstrumentene som vurderes å være effektiv sikring føres over totalresultatet, og resirkuleres over resultatet ved avhendelse. Verdiendringer som vurderes å ikke være effektiv sikring resultatføres i perioden de oppstår.

Virkelig verdi sikring

Når konsernet foretar virkelig verdi sikring resultatføres løpende verdiendringer på sikringsinstrument og sikringsobjekt.

Operasjonelle sikringsforhold

NorgesGruppen har også operasjonelle sikringsforhold i hovedsak vedrørende valuta. Det foretas ikke regnskapsmessig sikringsbokføring for disse forholdene. Verdi­endringer på instrumentene resultatføres løpende.

Egne aksjer

Ved tilbakekjøp av egne aksjer føres anskaffelseskost ­inkludert kjøpsomkostninger som reduksjon i konsernets egenkapital. Gevinster eller tap ved salg av egne aksjer føres direkte mot egenkapitalen.

Utbytte

Utbytte til morselskapets aksjonærer balanseføres som en forpliktelse fra det tidspunkt generalforsamlingen har besluttet utbytteutdelingen. Foreslått utbytte for regnskapsåret fremkommer av note 18.

Leieavtaler

Leieavtaler vurderes som finansiell eller operasjonell leasing etter en konkret vurdering av den enkelte avtale. Drifts­midler som leies på betingelser som i det vesentlige overfører økonomisk risiko og avkastning av eiendelen til konsernet (finansiell leasing), balanseføres under varige driftsmidler og avskrives planmessig. Ved andre leieavtaler (operasjonell leasing) resultatføres leien lineært over leieperioden som andre driftskostnader. NorgesGruppen har i all vesentlighet operasjonelle leieavtaler.

Segmentinformasjon

Konsernet rapporterer segmentinformasjon iht. IFRS 8. ­Konsernet har i det vesentlige kun virksomhet i Norge.

Salg av varer eller tjenester mellom segmentene er basert på prinsippet om armlengdes avstand, det vil si at slike transaksjoner prises som transaksjoner med eksterne parter.

Avsetninger

En avsetning regnskapsføres når konsernet har en juridisk bindende eller selvpålagt forpliktelse som følge av en tid­ligere hendelse. Det er også en forutsetning for regnskapsføring at det er sannsynlig at forpliktelsen vil føre til en utbetaling og at forpliktelsen er målbar. Avsetninger regnskapsføres til beste estimat. Dersom det gir vesentlig effekt er forpliktelsen neddiskontert med en diskonteringssats før skatt som reflekterer markedssituasjon og risiko spesifikt for den aktuelle forpliktelsen.

Kontantstrømoppstilling

Kontantstrømoppstillingen er utarbeidet etter den indirekte metoden.

Følgende nye IFRS-standarder, endringer i standarder og fortolkninger er tatt i bruk i perioden:

IAS 12 endring

Balanseføring av utsatt skattefordel oppstått ved urealisert tap

Endringene i standarden er vurdert å ikke ha effekt for NorgesGruppens årsregnskap.

IAS 7 endring

Noteopplysninger

Endringene i standarden er vurdert å ikke ha effekt for NorgesGruppens årsregnskap.

Nedenfor vises en oversikt over nye standarder, endringer i standarder og fortolkninger som er offentliggjort, men som konsernet har valgt å ikke ta i bruk i årsregnskapet for 2017.
Disse standardene er ikke obligatoriske for regnskapsåret 2017.

Nye standarder

 

Effektiv dato

IFRS 9

Finansielle instrumenter

1. januar 2018

Endring i IFRS 91)

Førtidig tilbakebetalingsklausul med negativ kompensasjon

1. januar 2018

IFRS 15

Driftsinntekter fra kontrakter med kunder

1. januar 2018

Avklaring IFRS 15

Inntekter fra kundekontrakter

1. januar 2018

IFRS 16

Leieavtaler

1. januar 2019

Endringer av standarder

   

Forbedringer

Årlige forbedringer til IFRS 2014 - 2016 syklus

1. januar 2018

Endring i IAS 401)

Overføring av investeringseiendom

1. januar 2018

IFRIC 221)

Regnskapsmessig behandling av transaksjoner i utenlandsk valuta

1. januar 2018

IFRIC 231)

Usikkerhet ved behandling av skatteeinntekt

1. januar 2019

Endring i IAS 281)

Investeringer i tilknyttede foretak og felleskontrollert virksomhet

1. januar 2019

Forbedringer1)

Årlige forbedringer til IFRS 2015 - 2017 syklus

1. januar 2019

Endring IAS 191)

Avkorting, oppgjør eller endring av pensjonsplan

1. januar 2019

Endring IFRS 10 og IAS 281)

Salg eller overføring av eiendeler mellom en investor og tilknyttet foretak eller felleskontrollert virksomhet

Utsatt på ubestemt tid

     

1) På tidspunkt for avleggelse av årsregnskapet var ikke disse standardene eller fortolkningene vedtatt av EU.

IFRS 9 Finansielle instrumenter

NorgesGruppen har gjort en vurdering av IFRS 9 og funnet at standarden ikke vil medføre betydelige endringer for konsernregnskapet. Konsernet har valutainstrumenter og kaffeinstrumenter som fortsatt vil vurderes til virkelig verdi over resultatet. Videre har NorgesGruppen gjeldsinstrumenter der formålet er å motta kontantstrømmer som blir holdt til forfall. Disse vil etter ny standard fortsatt blir vurdert til amortisert kost. Det blir heller ingen endring i vurderingen av egenkapitalinstrumentene som vurderes til virkelig verdi eller over totalresultatet. For sikringsformål benytter NorgesGruppen seg av rente-og valutaswapper og innlån for å sikre verdien av investeringer i utenlandske foretak. Det benyttes renteswapper for å sikre konsernets rentekostnader. Den nye standarden forventes ikke å ha noen effekt på dagens sikringsbokføring. IFRS 9 legger opp til en tapsmodell der forventet tap på fordringer skal innregnes allerede når en kredittsalgstransaksjon gjennomføres, i motsetning til dagens modell under IAS 39 tap først innregnes når tapet er påløpt, basert på en konkret tapshendelse. Tapsavsetninger på fordringer anses i liten grad å bli påvirket av ny modell for tapsavsetning etter IFRS 9. Se note 12 for kredittrisiko, herunder informasjon om historiske realiserte tap på kundefordringer. NorgesGruppen implementerer IFRS 9 fra 1. januar 2018.

IFRS 15 Inntekter fra kundekontrakter

NorgesGruppen implementerer IFRS15 «Driftsinntekter fra kontrakter med kunder» med ­virkning fra 1. januar 2018. Den nye standarden tilsidesetter IAS 18 «Inntektsføring». Inntekts­føringen etter IFRS 15 skal skje i takt med selskapets oppfyllelse av sine leveringsforpliktelser overfor sine kunder. Standarden legger opp til en ny fem-stegs modell for vurdering av tidspunkt for inntektsføring og måling av inntekter. NorgesGruppen har gjort en vurdering av IFRS 15 og funnet at innføringen av standarden ikke har betydelige konsekvenser for konsernregnskapet. Virksomheten består hovedsakelig av salg av dagligvarer gjennom konsernets engrosvirksomhet og butikker. Leveransene består derfor i liten grad av sammen­satte leveranser. For nærmere beskrivelse av inntektsstrømmene henvises til avsnittet om inntekter i prinsippnoten.

IFRS 16 Leieavtaler

IASB vedtok i 2016 ny standard for leasing, med implementering fra 1. januar 2019. Hoved­regelen i den nye standarden er at leietaker skal innarbeide alle leieavtaler i balansen. Leie­taker skal innarbeide forpliktelse til å betale leie samt tilhørende «rett til bruk av eiendel» for bruk av underliggende eiendel over leieperioden. NorgesGruppen har foretatt en inn­ledende vurdering av mulige implikasjoner, men ikke ferdigstilt arbeidet. NorgesGruppen har et betydelig omfang av husleieavtaler som etter IFRS 16 vil medføre balanseføring av leierettigheter og leieforpliktelser, med den konsekvens at totale eiendeler og totale forpliktelser i konsernet vil øke. Videre så vil resultatføringen av husleieforpliktelsene endres vesentlig sammenlignet med dagens modell for operasjonelle leieavtaler. NorgesGruppen har også et visst omfang av utleievirksomhet og fremleievirksomhet. Det forventes ikke betydelige effekter av ny standard for leasing på dette området. Områdene som krever mest vurdering ved innføringen av ny leasingstandard er estimat på sannsynlige leieperioder og diskonteringsrenter. Se note 21 for nåværende regnskapsføring av leieavtaler.

De øvrige ikke implementerte standarder i tabellen ovenfor forventes ikke å ha vesentlig i­nnvirkning på konsernregnskapet.